Must-see: State of Fashion in Arnhem

De indrukwekkende mode-biënnale verdient een bezoekje. 

Must-see: State of Fashion in Arnhem

Waar je als modeliefhebber in juni moet zijn? Arnhem! En niet alleen omdat het altijd al een bruisende modestad is met studio’s van interessante ontwerpers, maar ook voor de indrukwekkende mode-biënnale State of Fashion.

Bij State of Fashion focussen ze op de vraag: hoe kan de mode-industrie bijdragen aan een betere wereld? Kunstenaars en modeontwerpers vanuit de hele wereld geven antwoord. Want hoe graag we ook zouden willen, de mode-industrie is vaak niet zo fraai is als de kleding die we in de rekken zien hangen. Dit is de plek waar alternatieven voor het huidige modesysteem de ruimte krijgen en dat levert heel wat interessante kunst en mode op! Deze expositie reist de halve wereld over: ook in Nairobi, Bengalaru en São Paulo kunnen bezoekers genieten van de meer dan honderd werken die deel zijn van het huidige thema Ties that Bind.

De hoogtepunten volgens Renee van der Hoek, hoofd programma:

Farah Fayyad

Farah Fayyad is een Libanese grafisch ontwerper en printenmaker die haar tijd verdeelt tussen Beiroet en Amsterdam. Tijdens de massale protesten van 2019 in Libanon installeerde ze een zeefdrukpers midden in het tumult van de demonstraties in Beiroet. Lokale ontwerpers werden aangemoedigd om kunst en slogans geïnspireerd op de protesten aan te leveren en deze werden ter plekke op de kleding van demonstranten gedrukt.

Indu Antony

Deze vijftien sari blouses zijn versierd met korte handgeborduurde quotes in het Kanarees, Tamil, Teloegoe en Urdu over de ervaringen van vrouwen met betrekking tot het enorme watertekort waaronder Bengaluru gebukt gaat. In de teksten wordt een stroom aan zorgen en frustraties waar zij mee kampen beschreven: van de plicht om hun echtgenoot en kinderen te laten baden voordat ze zelf aan de beurt komen, tot de fysieke last van het onophoudelijk water moeten halen.

Mounirra Al Solh

In dit werk gebruikt Al Solh de vertrouwde, in massa geproduceerde stoffen die in Syrië, Libanon en Palestina vaak dienstdoen als sprei of deken. De kunstenaar heeft gaatjes in de doeken gemaakt en die vervolgens weer dichtgenaaid. Hiermee verwijst de maker naar haar jeugd en de Libanese Burgeroorlog. Als ze niet kon slapen omdat ze bang was, liet haar moeder toe dat ze scheurtjes in haar pyjama maakte en die weer dichtnaaide als een soort meditatieve afleiding. Hangend als tenten kunnen de gaten in de lakens worden geïnterpreteerd als plafonds vol kogelgaten of als hemelgewelven vol sterren. Zo biedt het kunstwerk een inkijkje in de ervaringen van vluchtelingen en de simpele troost die naald en draad kunnen verschaffen.

Vergeet niet ook het werk van de Nederlandse ontwerper Bas Kosters te bewonderen, waarin de liefde voor zijn moeder tot uiting komt. De quilt die zijn moeder ooit voor hem maakte, gebruikte hij als basis voor zijn eigen wandkleed.

State of Fashion Biennale 2024 | Ties that Bind is tot 30 juni te zien op plekken in heel Arnhem.

Fashion
  • Tekst: Mariska Vermeulen
  • Eva Broekema