De carrièrelessen van Debora Leeser

"Als de balans tussen werk en privé op orde is, dan kun je beter presteren omdat je scherper bent." 

Debora Leeser

Als Chief Creative Officer bij Gassan Diamonds en founder van sieradenlijn Choices by DL heeft Debora Leeser al heel wat inzichten opgedaan. "In het begin van mijn carrière dacht ik dat ik de wijsheid in pacht had, maar inmiddels weet ik dat wijsheid met de jaren komt."

Succes begint waar anderen stoppen

"Je mag best volhardend zijn als je een goed idee hebt waarin je 100% gelooft. Het is niet altijd makkelijk om ergens helemaal voor te gaan, maar ik geloof dat je een kans moet pakken als die zich voordoet. Ruim 15 jaar geleden ben ik zo mijn eigen sieradenlijn Choices by DL begonnen, omdat ik voelde dat er behoefte was aan een sieradenlijn met verwisselbare edelstenen. Het is belangrijk je niet uit het veld te laten slaan op het moment dat er tegenslagen op je pad komen. Zo was het een flinke tegenvaller toen ik geen patent kon aanvragen voor dit idee. Later bleek gelukkig dat dat wél kon op het bajonetsysteem in combinatie met de magneet waardoor de steen vast blijft zitten op het sieraad. Als je iets goeds in handen hebt, dan moet je het momentum gebruiken en er vol voor gaan."

Luister goed naar de mensen om je heen

"Zeker in het begin van mijn carrière was ik geneigd beslissingen snel te nemen. Ik dacht dat ik de wijsheid in pacht had, maar wijsheid komt echt met de jaren. Ook mijn team dacht dat ik alles wel wist omdat ik voor het familiebedrijf kwam werken, maar ik moest echt nog leren de tijd te nemen voor bepaalde zaken. Nu luister ik altijd heel goed naar m’n team, want samen kom je tot veel betere beslissingen. Het is daarvoor belangrijk om je zwaktes goed te kennen. Dan kan je team je helpen met je valkuilen en kom je tot betere resultaten."

Kwetsbaarheid nodigt uit tot kwetsbaarheid

"Het heeft me veel gebracht om me kwetsbaar op te stellen, fouten toe te geven en mijn team om hulp te vragen. Hierdoor voelen anderen zich ook veilig genoeg om aan te geven dat ze ergens niet uitkomen of iets verkeerd hebben ingeschat. Het is wel belangrijk dat de cultuur binnen een organisatie open is, zodat iedereen fouten ook daadwerkelijk bespreekbaar durft te maken. Ik zie dat vrouwen eerder de hand in eigen boezem steken dan mannen. Dat vind ik slim, want je leert van je fouten en de volgende keer doe je het anders."

Blijf deel van het team

"Als je als manager nog regelmatig op de vloer staat en meewerkt in alle teams, kun je beter inschatten hoelang projecten duren. Het maakt ’t ook makkelijker om een helikopterview te houden. Daarnaast is het leuk om ook in de winkel te staan, want het mooie aan dit vak is dat je met vrolijke klanten te maken hebt. Ze komen vaak om iets te vieren en wij proberen van hun aankoop dan ook echt een feestje te maken. Mensen vergeten nooit waar ze hun verlovingsring hebben gekocht, het is een geluksmoment voor ze."

Wees consistent

"Als je in de directie van een bedrijf zit, moet je de ene na de andere beslissing nemen. Het is belangrijk om daar heel consistent in te zijn én goed opvolging te geven aan wat je met elkaar afspreekt. Na een bespreking verlaat ik de ruimte altijd met een paar heldere to do’s en ik smeed het ijzer wanneer het nog heet is. Helaas zitten er maar 24 uur in een dag en is er altijd veel te doen. Met een goede planning en het agendabeheer van mijn secretaresse komt het altijd goed. Als ik zelf afspraken ga inplannen, dan gaat het mis."

Houd zakelijk en privé gescheiden

"In een familiebedrijf kunnen zakelijk en privé nogal makkelijk door elkaar lopen, maar wij proberen dat zo goed mogelijk gescheiden te houden. Het voordeel aan werken in een familiebedrijf is dat je iets nieuws binnen een paar weken werkelijkheid kunt maken. Zo kwam een medewerker met het idee voor een vintage collectie en een maand later was alles geregeld. Dat duurt bij een corporate toch langer."

Zorg voor voldoende ontspanning

"Als de balans tussen werk en privé op orde is, dan kun je beter presteren omdat je scherper bent. Sporten is voor mij een fijne uitlaatklep. Twee keer in de week ga ik indoor fietsen op muziek en ik volg cardio-lessen en krachttraining. Daarnaast vind ik het heerlijk om een avond alleen met mijn echtgenoot uit eten te gaan. Ook ga ik regelmatig uit eten met mijn vriendinnen van de middelbare school, zoals laatst bij Trees op de Amsterdamse Zeedijk. Dan hebben we het over van alles, van wereldproblematiek tot oude schoolvriendjes. Daar laad ik enorm van op. En soms crash ik gewoon op de bank met een goede serie, dat moet af en toe ook kunnen."

Dit artikel is afkomstig uit Marie Claires zomer issue, nu in de winkel!

Carriere
  • Tekst: Mariska Vermeulen