Zo kun je nieuwe vriendschappen sluiten als volwassene

Goede vriendschappen zijn altijd de investering waard.

Zo sluit je nieuwe vriendschappen als volwassene

In ons leven ontmoeten we heel wat mensen. Met de een raken we bevriend, terwijl de ander een vage kennis blijft. Als we jong zijn, ontmoeten we gemakkelijk nieuwe mensen zoals studiegenoten, teammaatjes of huisgenoten. Maar wanneer we volwassen zijn en ons leven meer gesetteld is, kan het lastig zijn om nieuwe vriendschappen te sluiten.

Veranderingen

Iedereen kent de waarde van een goede vriendschap. Zeker wanneer we ouder worden, ontdekken we hoe fijn het is om trouwe vrienden aan je zijde te hebben. Als we jong zijn, gaan die dingen vanzelf; op de basisschool maak je vrienden met je klasgenootjes en ontmoet je andere kinderen tijdens sportlesjes. Wanneer je gaat studeren, woon je misschien samen met andere studenten en spendeer je tijd met studiegenoten. Maar hoe ontmoet je nieuwe mensen wanneer vriendschappen verwateren, of wanneer je elkaar uit het oog verliest door een verhuizing of te drukke agenda's?

Gespreksstarters

Het kan best spannend zijn om met vreemden een gesprek aan te knopen, maar je kunt die stap kleiner maken door deel te nemen aan groepsactiviteiten. Schrijf je bijvoorbeeld in voor een sportklasje en maak een praatje met andere sporters. Wees vooral niet bang om te benoemen dat je nieuw bent; dat is juist een goed begin omdat het de mogelijkheid creëert om te praten over alle sportmogelijkheden in de omgeving. Mensen praten graag over hun hobby's en interesses, dus de kans dat er een leuk gesprek ontstaat, is groot.

Vriendinnen-date

Deze directe aanpak is misschien niet voor iedereen weggelegd, maar wel effectief: vraag potentiële nieuwe vrienden of ze zin hebben om eens af te spreken. Een kopje koffie is een laagdrempelige manier om elkaar beter te leren kennen. Wellicht ontdek je een goede klik en is dat het begin van een mooie vriendschap.

Probeer meteen iets te plannen, anders bestaat de kans dat het erbij inschiet. Bonuspunten als je al details over de ander hebt ontdekt die je kunt meenemen in jullie activiteit. Heeft je potentiële nieuwe vriendin gezegd dat ze van Mexicaans eten houdt? Stel dan een leuk Mexicaans restaurant voor.

Wees openminded

Onderdeel van volwassen zijn, is anderen accepteren zoals ze zijn. Jullie hoeven niet over alles hetzelfde te denken; juist met mensen die anders denken, kunnen ontzettend interessante vriendschappen ontstaan. Kies ervoor om te focussen op de dingen die je gemeen hebt, zoals een gezamenlijke passie voor koken of reizen. Door open-minded in het leven te staan, trek je mensen aan die ook zo in het leven staan.

Hoe je ook je sociale kring kunt uitbreiden, is door te vragen of je kunt aanhaken bij een bestaande vriendengroep. Als je iemand kent met een leuke vriendengroep, vraag dan of je een keer mee mag aanhaken bij een feestje of etentje. Meestal zijn mensen gastvrij en vinden ze het leuk om nieuwe gezichten te leren kennen. Stel je open en toon interesse in de anderen, dan maak je eenvoudig nieuwe connecties. Op deze manier kan je waardevolle vriendschappen opbouwen waar je blij van wordt.

Lifestyle
  • Cosmopolitan
  • Adobe Stock