Het had zó romantisch kunnen zijn: samen met je partner douchen. Mocht het zo zijn dat jouw significant other een man is, dan zou het maar zo kunnen dat hij liever een stuk kouder doucht dan jij. Sta jij daar opeens, bijna te klappertanden. Hoe kan het toch dat mannen vaak een koudere douchetemperatuur prefereren?
Anders gebouwd
De reden dat vrouwen doorgaans zo'n fan zijn van een gloeiendhete straal is eigenlijk best simpel; we zitten nu eenmaal anders in elkaar. Zo hebben vrouwen een hogere kentemperatuur dan mannen, wat onder andere te wijten valt aan de hormonale schommelingen gedurende de menstruatiecyclus. Door de complexiteit van haar lichaam, heeft ze simpelweg een iets andere temperatuurregeling. Enne, hierdoor hebben vrouwen het nu eenmaal sneller koud dan mannen. Dit wordt nóg een tikkeltje erger aan het einde van de menstruatie. Het hormoon oestrogeen verlaagt de lichaamstemperatuur flink en vermindert ook nog eens de bloedtoevoer naar de handen en de voeten.
Daarnaast hebben vrouwen gemiddeld meer lichaamsvet en minder spiermassa dan mannen. Spieren houden niet alleen warmte vast, maar produceren het ook. Hierdoor hebben mannen het doorgaans .
Kan het kwaad?
Hoe fantastisch zo'n warme douche ook voelt, het kan meer kwaad dan goed doen als het gaat om je huid. En dan blijken die douchevoorkeuren van mannen toch een stuk gezonder. Bijna elke dermatoloog zal het je namelijk vertellen: (te) heet water doet je huid niet veel goed. Het warme water kan de huid namelijk beschadigen en uitdrogen, omdat ‘t de natuurlijke oliën van de huid stript. Heet water droogt je huid dus uit, maar ook voor je hoofdhuid is het verre van bevorderlijk als je je haren wast.
Je kunt het beste de temperatuur onder de 43 graden houden, al schijnt een koude douche ook veel gezondheidsvoordelen te bieden. Maarre, de gemiddelde vrouw zal waarschijnlijk lastig over stag gaan. Excuus? We zijn er gewoon niet op gebouwd!
- Grazia
- Karolina Kaboompics (Pexels)