Te vaak over je hoge workload klagen kan je carrière schaden

Het fenomeen staat ook wel te boek als 'stress bragging'. 

Te vaak over je hoge workload klagen kan je carrière schaden

Wanneer de meetings zich maar opstapelen, je niet toekomt aan je ongelezen e-mails en je wel heel veel deadlines te behalen hebt, kan het fijn zijn om hier een keer over te klagen bij collega's. Toch blijkt uit onderzoek dat je hier wel voorzichtig mee moet zijn. Als je continu 'opschept' over hoeveel je te doen hebt, kan dat je professionele reputatie schaden.

Wat is 'stress bragging'?

Toegegeven, we klagen allemaal weleens over hoeveel we nog te doen hebben. Een recent onderzoek gepubliceerd in Personnel Psychology ontdekte echter dat er wel een fijne lijn bestaat tussen te veel klagen over je workload en een keer je hart luchten. Hoewel sommigen denken dat je een band schept met je collega's als je continu praat over je hoge workload, blijkt dat dit 'opscheppen' over hoeveel je nog te doen hebt, ook een negatief effect kan hebben.

Het zogenoemde 'stress bragging', waarbij je continu laat weten hoeveel je nog moet doen, kan ervoor zorgen dat je collega's je zien als minder competent en minder sympathiek. Dit ontdekte onderzoeker Jessica Rodell, onderzoeker van de Terry College of Business aan de Universiteit van Georgia, samen met haar collega's, tijdens de studie.

Erkenning

De reden dat we doen aan stress bragging, heeft er volgens Rodell mee te maken dat we willen laten zien dat we een goede collega zijn. "We willen dat anderen ons leuk vinden en denken dat we slim zijn. Maar dit direct zeggen, werkt natuurlijk niet", vertelde ze daarover aan HuffPost. Mensen denken daarentegen soms dat ze deze boodschap kunnen overbrengen door continu te vertellen over hoeveel ze nog moeten doen. Op die manier proberen ze te zeggen dat ze een waardevolle harde werker zijn. Dit kan alleen een averechts effect hebben.

Een reden waarom we willen uiten waarom we het zo druk hebben, heeft ook te maken met onze behoefte aan erkenning. "Een grote reden waarom stress bragging gebeurt, is omdat we nog steeds in een samenleving leven die druk zijn verheerlijkt", verklaart psychotherapeut Shannon Garcia. "Als we ons tot het uiterste inspannen op het werk, willen we dat mensen dat weten."

Tegenovergesteld effect

Uit het onderzoek van Rodell kwam naar voren dat mensen je zien als minder capabel als je continu 'opschept' over hoeveel je nog moet doen. Aan haar onderzoek namen 360 mensen deel. Zij kregen een script te lezen over een fictieve collega die net terugkwam van een werkconferentie. In sommige gevallen betrof het een 'stress bragger'. Deze persoon vertelde aan diens collega's dat de conferentie 'nóg iets extra's in mijn al overvolle agenda was. En ik was al maximaal gestrest... Je hebt geen idee van de stress waaronder ik verkeer."

Of de deelnemers de collega sympathiek vonden? Nou, niet bepaald. De deelnemers waren juist geneigd om diegene te zien als iemand die zijn of haar werk niet goed bij kan houden. Ook vonden de deelnemers dat deze persoon overkwam als minder warm en minder sympathiek dan een medewerker die zei dat de conferentie prima, maar ook wel wat stressvol was. "Er zo open en expliciet over praten, alsof het een ereteken is, vermindert de sympathie", aldus Rodell. "We waarderen nederigheid en relateerbaarheid bij anderen, en dat opscheppen maakt dat we mensen minder leuk vinden."

Niet alleen zorgt stress bragging ervoor dat we iemand als minder capabel zien, maar de respondenten gaven ook aan dat ze zich minder geneigd zullen voelen om deze persoon te helpen.

De balans

Natuurlijk mag je heus weleens je hart luchten over je workload als je nog veel te doen hebt. De conclusie van de onderzoekers luidt alleen wel dat je moet nadenken over hoe je dit met je collega's deelt. Stress bragging komt in veel gevallen gewoon niet lekker over op een ander. Iemand kan het gevoel hebben dat je indirect om hulp vraagt – en indirecte communicatie zien we al snel als iets irritants.

"Mensen ergeren zich vaak aan indirecte communicatie en kunnen geïrriteerd raken dat je het niet gewoon zegt", aldus psycholoog en executive coach Lauren Appio. Ze pleit voor directere communicatie. In plaats van 'op te scheppen' over hoeveel je nog moet doen, zou je volgens haar beter iets kunnen zeggen als: 'Ik ben overweldigd door de hoeveelheid werk en moet mijn werklast aanpassen."

Ook een goede note to self: als jij het heel erg druk hebt, zijn je collega's dat waarschijnlijk ook. Vraag daarom ook zeker hoe het met hen gaat.

Carriere
  • HuffPost
  • Adobe Stock