Wat is nu precies het verschil tussen dure en goedkope sneakers? 

Betaal je alleen voor het merk? Of zijn duurdere sneakers echt beter? 

Wat is nu precies het verschil tussen dure en goedkope sneakers? 

Hoewel de een dagelijks op sneakers loopt en de ander ze maar af en toe draagt, hebben we een ding met elkaar gemeen: we hebben allemaal wel een paar sneakers in de kast staan. Maar waarom is het ene paar toch zoveel duurder dan het andere?

Het verschil

Koop je echt een betere sneaker als je daar meer voor betaalt dan een goedkopere schoen? Celebrity fashion stylist Jill Topol denkt van wel. “In de meeste gevallen zijn de duurdere sneakers gemaakt van betere materialen en met betere technieken, wat ervoor kan zorgen dat de sneaker langer meegaat”, vertelt ze in gesprek met HuffPost. "Duurdere sneakers hebben meestal een buitenzool gemaakt van materialen van hogere kwaliteit, zoals rubber. Dit biedt betere dempingseigenschappen voor een langere tijd, wat beter is voor langdurig comfort en de algemene levensduur van de schoen", vult podotherapeut Anna Baird aan.

Duurdere sneakers zijn daarnaast vaak gemaakt van leer. Goedkopere sneakers bevatten vaak een synthetisch bovenwerk en voering, wat het comfort niet ten goede komt. "Leer vormt zich meestal beter naar je voeten en is over het algemeen comfortabeler," aldus Topol.

Ook Baird beaamt dat duurdere sneakers vaak van betere materialen zijn gemaakt. Het leer van de schoen is vaak van hogere kwaliteit en met betere constructiemethoden vervaardigd. "Leer of canvas zijn goede keuzes voor de bovenmaterialen omdat ze ademend en duurzaam zijn. Sterke stiksels en versterkte naden zijn ook belangrijk voor de algehele constructie."

Comfort is erg persoonlijk

Een dure sneaker is dus vaak wel wat beter, maar, zo voegt Topol eraan toe, het betekent niet dat de schoenen altijd fantastisch zullen zitten. Zo kan een sneaker enorm onprettig zitten als iemands voet bijvoorbeeld wat wijder is dan de gemiddelde voet. “Er bestaat geen one-size-fits-all wanneer het aankomt op sneakers.” De stylist adviseert daarom om altijd de online reviews te lezen van eerdere klanten wanneer je een nieuwe schoen wilt kopen, zeker wanneer je een duurdere sneaker op het oog hebt.

Een veel gelezen klacht over sneakers – goedkoop en duur – is dat ze pijn doen aan de voeten. Het verrast je misschien niet dat dit bij goedkope sneakers het geval is, maar Topol merkte op dat ze dit soort reviews ook las over duurdere schoenenmerken. "Klanten klaagden dat de schoenen groot vielen. Nog een reden om altijd die klantbeoordelingen te lezen voordat je op de knop 'toevoegen aan winkelmandje' drukt!"

Fashion
  • HuffPost
  • NL Beeld