Hoe zorg je voor de beste deal bij een salarisonderhandeling?

Je moet met een aantal dingen rekening houden. 

Hoe zorg je voor de beste deal bij een salarisonderhandeling?

Een van de spannendste dingen op de werkvloer is misschien wel het aangaan van een salarisonderhandeling. Zenuwslopend, maar soms ook noodzakelijk – want hoe leuk je baan ook is, we werken uiteindelijk allemaal voor het salaris. Dus hoe kun je ervoor zorgen dat je zo succesvol mogelijk uit die onderhandeling komt?

Het bedrag

Of het handig is om een salarisverhoging van 100 procent te eisen? Niet bepaald. Hoewel we allemaal wel aanvoelen dat dit voorbeeld niet zo tactvol is, zijn er nog genoeg scenario's waarin we het minder goed weten. Wat kun je bijvoorbeeld het beste benoemen tijdens zo'n onderhandeling? En wat kun je beter niet zeggen?

Als je binnenkort een salarisonderhandeling op de planning hebt staan, is het belangrijk om je hier goed op voor te bereiden, zo vertelt Samantha Tolboom. En zij kan het weten. Tolboom onderhandelde jarenlang op hoog niveau bij diverse multinationals als TripAdvisor. "Ik raad altijd aan om drie scenario's te bedenken: je ondergrens - waarvan je denkt: mèh. Het midden, waarover je zeer tevreden bent. En je bovengrens, wat een soort 'heck, yes!'-gevoel oproept."

En hoewel het belangrijk is om te weten welke verhoging je graag ontvangt, moet jij tijdens zo'n gesprek nooit als eerste een bedrag noemen. "Laat de ander met een eerste voorstel komen om het referentiekader te schetsen", adviseert Tolboom. Het kan natuurlijk dat je werkgever of leidinggevende geen bedrag wil noemen. Wees hier ook op voorbereid. Je zou dan een benchmark kunnen noemen (waar jij je van tevoren natuurlijk in hebt verdiept). "Bijvoorbeeld: gemiddeld verdient deze functie in de markt tussen de €50.000 en €80.000 per jaar. Het hoogste bedrag blijft vervolgens hangen in het hoofd van de ander, waardoor de kans groot is dat hier naartoe gewerkt wordt."

Ook goed om te weten: een salarisverhoging van 5 tot 10 procent is gangbaar.

De verdere onderhandeling

We denken bij een salarisonderhandeling vaak alleen aan het salaris, maar er zijn meerdere dingen waar je over kunt onderhandelen. Dit is zeker goed om in je achterhoofd te houden wanneer jouw werkgever jou niet de verhoging wil geven waar jij op hoopte. Tolboom raadt daarom aan om niet alleen naar bedragen te kijken wanneer jij je voorbereidt op je onderhandelingsgesprek. Bestudeer ook andere factoren die voor jou belangrijk zijn. "Denk aan secundaire arbeidsvoorwaarden als vakantiedagen, een auto of laptop van de zaak, extra opleidingen die je kunt volgen, etc."

Tolboom benadrukt daarnaast dat we tegenwoordig anders onderhandelen dan vroeger. Een rationele benadering heeft plaats gemaakt voor een emotionele benadering. "Je focus mag dus naar het herkennen en erkennen van de emoties van de ander. Dit kan bijvoorbeeld door woorden te herhalen, te spiegelen qua houding of te benoemen dat je iets merkt."

Ook goed om te weten

Met bovenstaande in je achterhoofd kun je een heel eind komen. Maar ook de volgende tips zijn erg waardevol:

  • Gebruik je inlevingsvermogen en benoem ook wat een voorstel de ander kan opleveren.
  • Bedenk met welke tegenargumenten je werkgever kan komen. Zo kun je hier vast een reactie op voorbereiden.
  • Komt met 'bewijs'. Zeggen dat je een salarisverhoging wilt, kan iedereen. Onderbouw waarom jij die verhoging verdient. Heb je een prestigieus project succesvol afgerond? Benoem dit dan.
  • Stemt je leidinggevende mondeling in met een verhoging? Probeer het dan zo snel mogelijk zwart-op-wit te zetten om te voorkomen dat de afspraken niet worden waargemaakt.
Carriere
  • Adobe Stock