Hoe kun je je eigen seksualiteit volledig omarmen?

En hoe kun je de schaamte, die nog best vaak komt kijken bij het verkennen van je eigen seksualiteit, loslaten? 

Hoe kun je je eigen seksualiteit volledig omarmen?

Natuurlijk willen wij ons als vrouw allemaal seksueel empowered voelen, maar dat bereiken is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Wij gingen erover in gesprek met sexual empowerment coach Isabella Machinè.

Wat is sexual empowerment?

Vorige maand vond The Self-Made Summit plaats, hét business evenement voor vrouwelijke professionals. Zo’n zestig sprekers waren er aanwezig om deel te nemen aan presentaties of om inspirerende talks te geven over het ondernemen. Ook was er ruimte voor een panel over sexual empowerment – wie zich immers sexual empowered voelt, kan die positieve, passievolle en krachtige energie gebruiken om zich op andere aspecten in het leven ook empowered te voelen. Maar wat is sexual empowerment precies? En misschien nog wel belangrijker: hoe kun je je sexual empowered voelen?

“Voor mij is seksueel empowerment dat je je als vrouw goed voelt over jezelf, over je lichaam en over je seksualiteit”, vertelt Isabella Machinè wanneer we er met haar over in gesprek gaan. De sexual empowerment coach heeft het idee dat we dat gevoel een beetje zijn kwijtgeraakt. “Op seksuele empowerment zijn allemaal conditioneringen komen te liggen. Door onder andere porno en door wat we zien in de maatschappij, zijn we op een vrouwonvriendelijke manier naar ons lichaam en sex gaan kijken. Dat moeten we omdraaien. Je zou je niet moeten hoeven schamen voor je seksualiteit. Je seksualiteit is van jou, daar heb jij eigenaarschap over. Het is iets waar je van kan en mag genieten, ongeacht je relatiestatus – het hangt ook helemaal niet af van of je een partner hebt of niet.”

Hoe pakken we dit aan?

Anno 2024 praten we steeds opener over sex. Betekent dit dat vrouwen meer openstaan voor hun eigen pleasure? En dat ze zich lekker en goed voelen over zichzelf en hun lijf? “Ja en nee”, vindt Machinè. “Vrouwen willen zich wel graag verder ontwikkelen op dit gebied, maar veel vrouwen voelen zich hier nog best beperkt in.”

Machinè vertelt dat het belangrijk is dat vrouwen hun beperkingen loslaten. Dit kun je doen door te ontdekken wat jij nu eigenlijk fijn vindt, en het is mogelijk dat dit iets anders is dan tien jaar geleden. "Je seksualiteit kan en mag veranderen. Het is als het ware een zelfonderzoek waarin je nieuwe dingen ontdekt over jezelf, over je lichaam en over je vrouwelijke energie. Naarmate we ouder worden, maken we transformaties door. Waarom zou je seksualiteit dan niet veranderen? Toen ik moeder werd, moest ik mijn seksualiteit opnieuw ontdekken en ik kan me voorstellen dat dit weer gebeurt als ik in de overgang ben.”

Isabella Machinè tijdens haar panelgesprek op The Self-Made Summit. Beeld: Daisy de Pater.

Schaamte loslaten

Schaamte vormt een groot struikelblok voor het ontdekken van onze seksualiteit. “Schaamte is zoiets naars, want je drukt delen van jezelf letterlijk weg”, vertelt Machinè, die het best zorgelijk vindt dat we schaamte zo in de weg laten staan bij het ontdekken van onze seksualiteit. “Je wijst in feite een deel van jezelf af. Als je al die delen wél zou omarmen, dan kom je echt aan het roer van je eigen leven te staan.”

Ook Machinè had in het verleden last van schaamte. Toen het haar lukte om dat los te laten, ging er een wereld voor haar open. “Ik leerde mijn lichaam te accepteren en te omarmen. Ik voelde me daarna veel authentieker, ik durfde mijn stem veel meer te laten horen en ik had veel meer plezier in de slaapkamer. Maar vooral: ik voelde me goed over mezelf als vrouw.” En dat kan iets heel krachtigs zijn, niet alleen in de slaapkamer. “Ik sta nu veel meer in contact met mijn seksuele energie en kan dit ook inzetten voor mijn vitaliteit en voor mijn manifestatiekracht.”

Maar schaamte loslaten, dat is natuurlijk niet zomaar gedaan. “Schaamte ontstaat wanneer iets er niet mag zijn van jou. In andere woorden: je praat er niet over.” Het advies van de sexual empowerment coach is om het er tóch over te hebben. “Op het moment dat je het deelt, krijg je al wat meer lucht. Je onderdrukt het dan al minder, waardoor het wat lichter wordt. En merk je dat de schaamte je echt heel erg belemmert? Dan kun je altijd in gesprek gaan met een coach, die kan je helpen om ervan af te komen en om je schaamte te transformeren naar kracht.”

Wil je ook aan de slag met het verbinden met je sensualiteit, seksualiteit en vrouwelijke energie zodat je met meer zelfvertrouwen, plezier en vitaliteit in je leven en het ondernemerschap kunt staan? Bestel dan Isabella's boek 'Sexual Selfcare'. In dit praktische boek neemt Isabella je mee door vijf praktische stappen om als moderne vrouw in verbinding te komen met je grootste kracht: je seksualiteit. Aan de hand van oefeningen en meditaties leer je je lichaam en verlangens beter kennen.

Lifestyle
  • Daisy de Pater, Craventure Media (Unsplash)