Wat gebeurt er met je brein als je de hele dag vergaderingen hebt?

Aan het eind van de dag ben je waarschijnlijk helemaal gaar – als die dufheid niet al eerder toeslaat. 

brein

Een kantoorbaan zonder meetings? Die vind je niet. Ze zijn nu eenmaal part of the job. Dat betekent echter niet dat het leuk is om veel meetings te hebben, zéker niet als je een dag vol vergaderingen hebt.

Meetings zonder pauze

Door vele meetings op een dag vóel jij je niet alleen uitgeblust, je bént het vaak daadwerkelijk. Uit een studie uitgevoerd door onderzoekers bij het Human Factors Lab van Microsoft blijkt dat je brein minder goed functioneert als je vele meetings achter elkaar hebt, zonder pauze.

De onderzoekers lieten 14 mensen deelnemen aan videomeetings, terwijl ze speciale apparaten droegen die hun breinactiviteit bijhielden. De mensen werden in twee groepen opgedeeld. De eerste groep mensen moest vier meetings bijwonen van elk een half uur, zonder pauzes. De tweede groep moest ook vier meetings van elk een half uur bijwonen, maar kreeg tussen elke meeting door een pauze van tien minuten. Een week later werd hetzelfde weer gedaan, maar werden de groepen omgeruild.

Wat bleek? Wanneer mensen geen pauze hadden tussen meetings in, nam de bètagolfactiviteit in de hersenen verder toe bij elke opeenvolgende vergadering. Niet goed, want een verhoogde bètagolfactiviteit wijst op een verhoogd stressniveau. En, het zal geen verrassing zijn, maar ook het mentale engagement van de deelnemers nam bij elke meeting af. Met de monitor werd bij deze deelnemers een negatieve frontale alfa-asymmetrie gemeten, wat erop duidt dat iemand mentaal is teruggetrokken. Bij mensen die wél pauzes kregen, bleek het tegenovergestelde het geval. Bij hen werd positieve frontale alfa-asymmetrie gemeten, waardoor zij beter in staat waren om te participeren in de meeting. Ook nam hun stressniveau niet verder toe.

Benut je pauze voor de volle 100 procent

Toegegeven, het onderzoek van Microsoft was niet superuitgebreid met maar 14 personen. Het onderwerp benut zeker meer onderzoek, maar wij durven aan de hand van die gegevens wel te stellen dat een pauze ontzettend belangrijk is. Ook als het maar eentje van tien minuten is. En benut die dan voor de volle 100 procent.

"Veel mensen checken hun mail tijdens meetings, als een soort pauze, en ik snap het, maar het is beter om dit niet te doen tijdens je pauze", vertelt time managementexpert Laura Vanderkam aan HuffPost. "Het is beter om die kleine beetjes tijd te gebruiken door iets te doen wat je leuk vindt, zoals een wandeling van tien minuten."

Holistisch gezondheidscoach Rosie Acosta raadt aan om een relaxtechniek uit te voeren tijdens je pauze, waarbij je drie seconden inademt en zes seconden uitademt. "Je hoeft dit maar drie tot vijf keer te herhalen om te zorgen dat je lichaam spanning loslaat, vertelt ze. En, ook erg belangrijk: sta regelmatig op. "Veel mensen zitten de hele dag achter hun computer. Het is goed voor je lichaam om op te staan en om even te stretchen."

Carriere
  • Huffpost
  • Adobe Stock