Seks in je agenda inplannen: suf of juist sexy?

Ons hele leven loopt volgens schema's en afspraken, dus waarom zou dat voor intimiteit niet werken?

Seks in je agenda inplannen: suf of sexy?

Veel mensen hebben het idee dat seks vanzelf moet gaan. Boeken en films verheerlijken het beeld van 'spontane passie' en 'vurige romance', maar wie in een langdurige relatie zit weet ook dat de realiteit heel anders kan zijn. In het drukke leven van alledag kan het soms best een uitdaging zijn om tijd te vinden voor elkaar – laat staan voor intimiteit. Dus waarom zou je seks niet gewoon concreet in je agenda zetten?

Minder intimiteit

Er zijn allerlei mogelijke redenen waarom intimiteit in een relatie afneemt. Het kan zijn dat beide partijen merken dat de behoefte aan seks en intimiteit vermindert, en dat is natuurlijk helemaal oké. Maar hebben jullie eigenlijk minder seks dan je zou willen? Dan kan het ook simpelweg een scheduling issue zijn.

Wanneer je al jarenlang samen bent, is het soms makkelijk om te vergeten dat een relatie dagelijks inspanning vergt. Tijd voor vrijmaken en elkaar prioriteit geven kan er bij in schieten wanneer je hier niet bewust mee bezig bent. "Hoe meer we ons bezighouden met werk, financiën, schoonmaken, kinderen, etc., hoe minder ruimte we hebben voor sexy stuff", legt psychotherapeut Rachel Wright uit aan Glamour. "Wanneer je je seksuele connectie niet bewust prioriteert, gaat dit makkelijk verloren in het drukke leven van alledag."

Dat wil overigens niet direct zeggen dat er iets mis is met je relatie. Relatie expert Moraya Seeger DeGeare vertelt: "Het is heel normaal voor stellen in een langdurige relatie om langere periodes zonder fysieke intimiteit te hebben. Wat een 'langere periode' betekent verschilt per koppel: voor de één is dat een aantal weken, voor de ander kan het jaren zijn."

Seks inplannen

Wanneer je merkt dat jij en je partner minder vaak seks hebben dat jullie zouden willen, is het allereerst belangrijk om hierover het gesprek aan te gaan. Misschien is het gebrek aan seks wel een reflectie van een groter probleem in de relatie, en zorgt het oplossen hiervan ook voor een verbetering op gebied van intimiteit.

Daarnaast moedigen veel experts je aan om seks wél te gaan inplannen. "Ik zal dit altijd van de daken schreeuwen: bewust inplannen is het nieuwe sexy", aldus relatiecoach Beverley Andre. "Veel mensen denken – onterecht – dat seks inplannen ervoor zorgt dat het gaat voelen als een saaie verplichting. Maar het hoeft echt niet automatisch te betekenen dat je je steamy, impulsieve opwinding misloopt. Als jullie prioriteit willen geven aan connectie, genot en seksuele chemie, plan het dan in."

De voordelen van seks inplannen

Het grootste voordeel van seks inplannen in je agenda? Meer seks, natuurlijk! Maar daarnaast kan het je ook helpen om je bewust te worden van je onderliggende emoties en behoeften. "Vaak weten we niet precies wat we willen, omdat verschillende emoties ons allerlei kanten op trekken", verklaart DeGeare. "Wanneer je seks inplant, kan dit leiden tot realisaties als: 'Wow, ik had niet door dat ik jou zo miste', of 'Ik voel me nu zo veel meer verbonden met jou'." En dat is uiteindelijk waar het om draait, natuurlijk.

Hoe plan je intimiteit in?

Hoe je ervoor kiest om seks aan je agenda aan te koppelen, is natuurlijk helemaal aan jou. De één markeert het concreet, bijvoorbeeld door een symbooltje in de agenda te tekenen, en voor de ander gaat het meer om het gesprek. Dat laatste hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn: geef bijvoorbeeld bij je partner aan "Hey, het lijkt mij fijn om op deze date seks te hebben, hoe zit dat bij jou?", of "Zullen we wat eerder naar huis gaan, zodat we thuis nog wat tijd samen kunnen spenderen?". Dit resulteert alleen maar in een win-win situatie, want zo heb je direct iets om beiden naar uit te kijken.

Belangrijk: let er wel op dat je de focus legt op het plannen van een waardevol moment samen, niet op het plannen van the deed. Wright: "Ik definieer seks als een betekenisvol moment van genot. En daarbij zeg ik dus niks over lichaamsdelen, penetratie, gender – niks." Hoe jij 'seks' en intimiteit definieert, is natuurlijk helemaal aan jezelf. Maar één ding is duidelijk: seks in je agenda inplannen is hartstikke sexy!

Lifestyle
  • Glamour
  • Pexels