Het bizarre verhaal achter de nieuwe Netflix-docu 'The Man With 1000 Kids'

De documentaire onderzoekt het verhaal van de Nederlandse spermadonor die honderden kinderen verwekte.

Het bizarre verhaal achter de nieuwe Netflix-docu The Man With 1000 Kids

Eens in de zoveel tijd komt Netflix met een documentaire waar je mond van openvalt, en The Man With 1000 Kids is er weer zo eentje. Deze nieuwe driedelige serie, die inmiddels wereldwijd voor veel discussie zorgt, duikt diep in de problematiek van spermadonors en vruchtbaarheidsfraude. Wat de docu extra bijzonder maakt? De Nederlandse Jonathan Meijer staat erin centraal.

Fraude met spermadonatie

"Een groep gezinnen komt erachter dat de charmante man die ze vertrouwden ook de spermadonor is van honderden – of misschien wel duizenden – andere kinderen over de hele wereld.", aldus de synopsis van The Man With 1000 Kids. Deze nieuwe documentaire vertelt het verhaal van Jonathan Meijer, de Nederlandse man die door Netflix omschreven wordt als 'serial sperm donor'. De man zou, naast 11 Nederlandse spermabanken en privédonaties, wereldwijd massaal zijn sperma hebben gedoneerd en op die manier honderden kinderen hebben verwerkt.

De documentaire onderzoekt de ingrijpende gevolgen en gevaren van het negeren van de regels rondom spermadonatie. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als twee van die honderden halfbroers en -zussen wereldwijd, die niks van hun familieconnectie weten, besluiten om met elkaar kinderen te krijgen?

Wie is Jonathan Meijer?

Het kan goed zijn dat dit verhaal je al enigszins bekend voorkomt, want in Nederland is Jonathan Meijer al uitgebreid in het nieuws geweest. Jonathan begon met het doneren van sperma in 2007, maar toen hij de wettelijke limiet van 25 kinderen bereikt had, ging hij door. In april 2023 werd vastgesteld dat hij meer dan 600 kinderen verwerkt zou hebben, en een rechter oordeelde dat hij niet langer zaad mocht doneren. Hier kwam een dwangsom van 100.000 euro op te staan.

600 kinderen is natuurlijk al bizar, maar volgens de Netflix documentaire zouden het er nog veel meer kunnen zijn. Jonathan zou namelijk de wereld afgereisd zijn onder verschillende aliassen om zo nóg meer te doneren. En de ouders, aan wie hij zijn sperma doneerde? Die wisten uiteraard van niks.

The Man With 1000 Kids

"Je krijgt maar één leven op deze aarde - waarom heeft hij ervoor gekozen zijn charme, creativiteit en intellect in te zetten om op massaschaal voort te planten, en al deze mensen te misleiden?", vraagt de regisseur van de serie, Josh Allott, zich af. "Na met allerlei verschillende ouders te hebben gepraat die hem goed kennen, heb ik geconcludeerd dat het haast een verslaving voor hem leek te zijn."

Jonathan zelf besloot niet mee te werken aan de serie, omdat het volgens hem te 'sensationeel' en 'misleidend' was. Wel komen verschillende families aan het woord die de dupe zijn geworden van Jonathans bizarre praktijken.

The Man With 1000 Kids is vanaf nu te zien op Netflix.

Lifestyle
  • Videostill Netflix