5 Hygiëne fouten die veel vrouwen maken na het sporten

Aha.

Voor veel mensen is het doel van sporten om te zweten, maar dat heeft flink wat gevolgen voor je vaginale gezondheid – als je je niet bewust bent van de do’s and don’ts als het gaat om de zorg daar beneden. Gelukkig heeft onze vagina het vermogen om zichzelf te reinigen en in het algemeen voor zichzelf te zorgen. Er zijn echter een paar dingen die we moeten vermijden, als we onze genitaliën na het sporten in topconditie willen houden.

1/ Sportkleding wassen

De meeste mensen stoppen hun sportkleding direct in de was na een training. Maar het kan voorkomen dat je één sessie niet zo hard gesport hebt en denkt dat je ‘m nog wel voor een tweede keer aan kunt doen… Don’t! Was altijd je sportkleding na het sporten. De strakke pasvorm, de synthetische stof en de zweterige omgeving maken deze kleding tot een potentieel vruchtbare voedingsbodem voor bacteriën.

Lees ook: 10 Tips om een ochtend sporter te worden

2/ Fietsen

Sporten is goed voor je hele lichaam, ook voor de vaginale gezondheid. Als je last hebt van vaginale problemen zoals een terugkerende bacteriële infectie of blaasontsteking, raad een gynaecoloog aan om de oefeningen op een fiets tot een minimum te beperken. 

3/ Overbelasting

Vrouwen die echt hard trainen kunnen gevoeliger zijn voor vaginale problemen zoals een schimmelinfectie. Het is niet de oefening zelf, maar hoe vaak en hoe intens er wordt gesport. Als je merkt dat er irritaties ontstaan is het beter om de intensiteit van je trainingsplan te verlagen.

4/ Wassen

Weet je nog dat we in het begin zeiden dat een vagina zelfreinigend zijn? Doe zo weinig mogelijk of in sommige gevallen niets om het daar beneden schoon te maken. Laat de vagina alsjeblieft met rust. Te veel wassen en het gebruik van zeep kan de gezondheid van de vagina aantasten. Het beste advies is om het gewoon met water te wassen en ervoor te zorgen dat je jezelf goed afdroogt na het sporten.

5/ Hydrateren

Wacht even, is er zoiets als te veel water drinken tijdens het sporten? Voor het welzijn van je vaginale gezondheid, zegt gynaecoloog Anne dat het mogelijk is. Terwijl gehydrateerd blijven een absolute must is tijdens het sporten, evenals om het begin van blaasontsteking te vermijden en om de symptomen te helpen verlichten. Maar drink geen liters en liters, want dat veroorzaakt stress in je blaas. Door je blaas regelmatig te legen door naar de wc te gaan, voorkom je dat bacteriën zich vermenigvuldigen en verdun je de zuurtegraad van je urine.

Bron: Cosmopolitan UK | Beeld: Bruce Mars

Laatste nieuws