/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2024%2F07%2FoeVTfNgtf8HuIQ1721133780.jpg)
De verschillende fases van je cyclus hebben alles te maken met je lichaam en seksualiteit. Cyclusadviseur en seksen relatietherapeut Rena Föhr schreef er het boek Know your flow over.
Hoe ben je op het idee gekomen voor dit boek?
"Als twintiger kreeg ik vervelende bijwerkingen van de pil en daarom ging ik op zoek naar iets anders. Mijn nicht tipte natural family planning, een wetenschappelijk bewezen methode waarmee je zwangerschap voorkomt door onder andere ’s ochtends je temperatuur te meten. Ik probeerde het, leerde hierdoor alles over mijn cyclus en dat gaf inzicht in mijn lichaam, seksualiteit en mezelf. Eindelijk snapte ik waarom ik me soms down voel en andere dagen juist topfit. Ik ging me verder in de cyclus verdiepen, columns schrijven en nu ook een boek."
Waarom is het belangrijk om je cyclus te begrijpen?
"Het helpt bij het vinden van een passend anticonceptiemiddel en geeft je een beter idee of je gezond bent. Het is ook handig om van tevoren te weten wanneer je je fitter voelt, fysiek en mentaal. Zo heb ik de shoot voor mijn persfoto’s niet vlak voor en tijdens mijn menstruatie gepland, maar op het moment dat mijn ovulatie begon, omdat ik dan beter in mijn vel zit. Ook handig: als ik meer aan mezelf twijfel, weet ik wat de oorzaak is."
Wat voor reacties krijg je?
"Veel vrouwen zijn opgelucht als ze ontdekken dat er een natuurlijke reden is dat ze zich eens in de zoveel tijd anders voelen. Hierdoor voelen ze zich niet langer alleen. Het zorgt ook voor meer zelfcompassie en -liefde wanneer vrouwen hun cyclus eindelijk begrijpen en er meer controle over hebben. Ook bij vrouwen in de overgang en zelfs bij mannen zorgt het voor meer begrip. Cycluskennis kan bijdragen aan een meer empathische maatschappij waarin je je niet hoeft te schamen voor je lichaam."
Welke vooroordelen wil je de wereld uithelpen?
"Dat menstruatie iets vies is dat je moet verbergen. Het is ’t beginpunt van het leven en hoort er nu eenmaal bij. Daarbij is de menstruatiecyclus iets natuurlijks en het hoeft niet vervelend te zijn. Het is wel belangrijk om de (pijnlijke) symptomen serieus te nemen. Ik zou iedereen willen aanraden je cyclus te leren kennen, zodat je de beste gezondheidsbeslissingen kunt maken en met meer zelfcompassie in het leven staat."
Het artikel '4 vragen aan... Rena Föhr' verscheen ook in het Marie Claire Zomer Issue, editie 03 2024.
- Adobe Stock