Zelfs personen met de leukste baan hebben weleens een slechte dag op het werk. Maar wat als je op de werkvloer een aaneenschakeling van slechte dagen ervaart? Het kan een enorme impact op je mentale en lichamelijke gezondheid hebben.
Je kunt niet slapen
Als je een hekel aan je baan hebt, kan zich dat lichamelijk op verschillende manieren uiten. "Het eerste wat we meestal horen is dat iemand slapeloze nachten ervaart", vertelt psycholoog Monique Reynolds aan HuffPost. Sommige mensen kunnen simpelweg de slaap niet vatten omdat er te veel door hun hoofd heengaat, anderen slapen onrustig en worden continu wakker.
Je ervaart hoofdpijn
Als het erop lijkt dat je gaat vallen, dan spannen je spieren zich aan om je lichaam te beschermen tegen een blessure. Hetzelfde gebeurt in mildere mate wanneer je veel stress ervaart op de werkvloer: ook dan spannen je spieren zich aan, zo blijkt uit een onderzoek gepubliceerd in de American Psychological Association. Je kunt hierdoor hoofdpijn krijgen, en veel spanning in je nek en schouders voelen.
Je mentale gezondheid lijdt eronder
Wanneer je veel stress ervaart omdat je je baan hekelt, kan dit ook je mentale gezondheid schaden. "Als je in een echt toxische werkomgeving werkt, zullen mentale klachten vaak verergeren", vertelt Reynolds.
E. Kevin Kelloway, werkzaam bij Occupational Health Psychology aan St. Mary's University, vult aan dat een oneerlijke behandeling op het werk voor buitensporige stress kan zorgen. "Onrechtvaardigheid is een bijzonder giftige stressor omdat het de kern raakt van wie we zijn," deelt hij. "Wanneer je me oneerlijk behandelt, val je mijn waardigheid als persoon aan — eigenlijk zeg je dat ik geen eerlijke behandeling verdien of hetzelfde behandeld mag worden als anderen."
Je bent vaker ziek
Stress kan een enorm negatief effect op je immuunsysteem hebben. Je kunt dus vaker ziek worden als je een hekel hebt aan je baan of als je veel stress ervaart. Niet één onderzoek, maar tientallen onderzoeken (waaronder een studie gepubliceerd in de National Library of Medicine), kwamen tot diezelfde conclusie.
Je libido neemt af
Voor zowel mannen als vrouwen kan stress op het werk een impact hebben op hun seksleven. Volgens The American Psychological Association hebben vrouwen minder behoefte in sex wanneer ze te maken hebben met werkstress. Voor mannen geldt dat hun testosteron afneemt wanneer ze chronische stress ervaren, en dat kan ervoor zorgen dat hun libido afneemt.
"Er moet een zekere mate van ontspanning zijn om het opwindingsgevoel te laten ontstaan," aldus Reynolds. "Dan is er nog de tijdsfactor. Mensen geven aan niet genoeg tijd te hebben om sex te hebben."
Je bent continu moe
Als je het verschrikkelijk vindt op het werk, kun je je enorm uitgeput voelen. Continu moe zijn, is dan ook een van de symptomen die iemand kan ervaren wanneer hij of zij in een nare werkomgeving verkeert. Dit kan ook nog eens resulteren in een vicieuze cirkel. Je kunt je overweldigd voelen door de hoeveelheid werk die je hebt, waardoor je langer doorwerkt, en doordat je langer doorwerkt, kun je je weer overweldigd voelen dat je die tijd niet aan je eigen rust besteedt.
Je merkt het aan je maag
Nog iets waar stress een invloed op heeft: op onze darmen. Het beïnvloedt de manier waarop de darmen eten verteren en het kan zelfs darmbacteriën veranderen. Wanneer je veel stress ervaart, kan dit zorgen voor constipatie en een opgeblazen gevoel.
- HuffPost
- Adobe Stock