Er zijn sexier onderwerpen om het over te hebben dan het huishouden, maar helaas vallen die huishoudelijke taken maar tot zekere hoogte voor ons uit te schuiven. Dus laten we het eens hebben over die ene handdoek die je al lange tijd gebruikt. Wordt het eigenlijk niet tijd om die eens te vervangen?
Bacteriën in de badkamer
Hoewel de badkamer dan wel de plek is waar we ons wassen en douchen, is het niet de schoonste plek in huis. “De badkamer is ook de plek waar veel ziekteverwekkers zijn”, vertelt microbioloog Jason Tetro aan Body and Soul.
Het is in de badkamer heet en vochtig en daarmee is het de plek voor bacteriën om zich te vermenigvuldigen. “Als we handdoeken gebruiken, moeten we er zeker van zijn dat deze zo weinig mogelijk kruisbesmettingen bevat met dat wat uit je toilet komt”, aldus Tetro. Veel kwaad kunnen de bacteriën die op je handdoek terechtkomen overigens niet. Mits je je handdoeken vaak genoeg wast. Een keer per week is volgens de microbioloog genoeg. “Maar als je in een vochtig klimaat leeft of veel zweet, dan is het goed om je handdoeken twee keer per week te wassen.”
Vervangen
Daarnaast is een handdoek ook geen eeuwig leven beschoren. Een keer in de zoveel tijd zul je ze moeten vervangen. Het is alleen niet precies te zeggen wanneer dat nu is. Een goede richtlijn: als je handdoek niet meer in staat is om vocht op te nemen, is een enkeltje naar de prullenbak gepast.
Ook de geur van een handdoek kan iets weggeven over de stand van zaken. “Microben zoals bacteriën en schimmels staan bekend om hun geur. Een geertest is zeker een goede maatstaf om te bepalen of er sprake is van een significante mate van besmetting”, stelt Tetro. Oftewel: stinkt je handdoek, ook als je ‘m net hebt gewassen? Dan kun je je met bacteriën besmeurde handdoek beter weggooien.
Tijdspanne
Hoe vaak je je handdoeken gebruikt speelt uiteraard ook een rol in hoelang je ze kunt blijven gebruiken. “Hoe vaker je ze gebruikt, hoe vaker je ze moet vervangen”, weet schoonmaakbedrijf-eigenaresse Brandi Winch aan MarthaStewart.com te vertellen. Ook gaan handdoeken langer mee als je het enkel gebruikt om een schoon lichaam mee te drogen. Voor het uitvoeren van zwaardere taken, let’s say om geknoeid water van de vloer op te dweilen, geldt dat je ze eerder moet vervangen.
Wil je er echt een tijdspanne aan hangen? Dan kun je bij een handdoek uitgaan van een levensduur van twee tot vijf jaar, afhankelijk van de kwaliteit. Washandjes moeten daarentegen volgens Winch elk jaar vervangen worden.
- Body & Soul
- Adobe Stock