Meisjes ervaren angstklachten door online intimidatie: 'Maatregelen zijn ontoereikend'

Plan International pleit nogmaals voor betere maatregelen om de online veiligheid van meisjes te verbeteren. 

Meisjes ervaren angstklachten door online intimidatie: 'Maatregelen zijn ontoereikend'

Aan de wereld van likes, shares, hashtags en selfies gaat een duistere kant schuil. Uit onderzoek van Plan International en CNN blijkt dat meisjes en jonge vrouwen nog steeds massaal slachtoffer worden van online intimidatie.

Gevolgen van online intimidatie

Het staat er niet goed voor met de online veiligheid van meisjes en jonge vrouwen. Uit onderzoek van Plan International en CNN in negen landen blijkt dat zij nog stelselmatig slachtoffer worden van seksuele intimidatie, dreigementen, stalken en chantage op het internet. Met ernstige gevolgen van dien. Door de online intimidatie voelen meisjes zich angstig, depressief of onveilig. Ook kampen ze met klachten als slapeloosheid en een verminderd zelfvertrouwen.

De cijfers

Helaas, het gaat niet om een kleine groep meiden die te maken krijgt met online intimidatie. Aan het onderzoek van Plan International en CNN namen 624 meiden deel tussen de 13 en 24 jaar oud uit Bolivia, Brazilië, Burkina Faso, Colombia, Kenia, Malawi, Nepal, de Filipijnen en Timor-Leste. Meer dan 80 % (!) gaf aan dat ze weleens ongevraagde seksueel getinte berichten ontving of dat zij ongewild in aanraking kwam met seksuele content. 29 procent van deze meiden werd online bedreigd met seksueel of fysiek geweld.

Ook bleek het voor een deel niet te gaan om sporadische intimidatie. 11 procent gaf aan dat ze bijna dagelijks lastiggevallen wordt. En ook de volgende feiten kwamen aan het licht door het onderzoek.

  • 15 procent van de ondervraagde meiden werd slachtoffer van online stalking of andere ongewenste aandacht;
  • 13 procent werd gevraagd om seksuele handelingen te verrichten;
  • 35 procent voelt zich verdrietig, angstig of depressief door haar online ervaring;
  • 25 procent voelt zich onveilig door online intimidatie;
  • 13 procent gaf aan dat online intimidatie een negatieve impact heeft op haar gezondheid;
  • 40 procent van de deelnemende meiden gaf aan dat ze online voorzichter is geworden om zichzelf te beschermen;

Merkbare verbetering is hard nodig

Uit een eerder onderzoek van Plan International bleek dat het merendeel van de meisjes wereldwijd te maken heeft met online intimidatie. Aan dit onderzoek namen ook Nederlandse meiden deel. Naar aanleiding hiervan beloofden techbedrijven om meisjes en jonge vrouwen beter te beschermen. Ze zijn hier alleen niet in geslaagd.

Opmerkelijk genoeg werden techbedrijven in het recente onderzoek van Plan International door de meeste meiden niet verantwoordelijk gehouden voor de online veiligheid van gebruikers. Slechts 11 procent keek de techbedrijven hierop aan. En dat terwijl techbedrijven wel degelijk hun steentje kunnen bijdragen. Zij kunnen rapporteermogelijkheden op social media bijvoorbeeld verbeteren en zouden strenger op moeten treden tegen daders.

Naar aanleiding van dit onderzoek, en dat van het WHO dat aantoonde dat de mentale gezondheid van meisjes afneemt, pleit Plan International opnieuw voor betere maatregelen om de online veiligheid van meisjes te verbeteren. Techbedrijven beloofden eerder dan wel om hieraan te werken, maar echt vooruitgang is niet merkbaar.

“De maatregelen die socialmediabedrijven tot nu toe hebben genomen om online intimidatie tegen te gaan, zijn ontoereikend", aldus Garance Reus-Deelder, directeur van Plan International. "Het is onacceptabel dat meisjes angst, stress of depressieve gevoelens overhouden aan hun internetgebruik en dat zij noodgedwongen hun online gedrag aanpassen. Meisjes hebben het internet nodig om te studeren, om werk te vinden of om hun mening te uiten. Het internet mag niet nóg een plek worden waar de vooruitgang op het vlak van gendergelijkheid stokt.”

Ook de meisjes en jonge vrouwen die aan het onderzoek meededen hopen dat techbedrijven hun verantwoordelijkheden nemen om internetintimidatie tegen te gaan. Ook doen ze de oproep aan socialmediaplatforms, overheden en onderwijsministers om online veiligheid serieus te nemen.

Lifestyle
  • Plan International, CNN
  • Julia M Cameron (Pexels)