Hoelang duurt het gemiddeld om over een gebroken hart heen te komen?

Bepaalde gebieden in de hersenen lichten op wanneer je liefdesverdriet hebt. Dit zijn de gebieden die ook verantwoordelijk zijn voor het voelen van fysieke pijn. 

gebroken hart

Eigenlijk kun je het gevoel van liefdesverdriet niet in statistieken uitdrukken, maar het kan voor mensen met een gebroken hart wel fijn zijn om te weten wanneer het voor anderen die hetzelfde doormaakten beter werd.

Een gevoel van rouw

Wanneer je een gebroken hart hebt, ben je zo verdrietig dat het voelt alsof je aan het rouwen bent. Eigenlijk is het heel logisch. Hoewel niemand is overleden, ben je wel iemand die je dierbaar was verloren. "In wezen is liefdesverdriet een toestand van verwoestend emotioneel verlies", verklaart gedragspsycholoog en relatiecoach Jo Hemmings aan BBC. "Hoewel we het allemaal anders ervaren, is het heel normaal om intense gevoelens van verdriet te ervaren en dat je het gevoel hebt dat je nooit over deze overweldigende gevoelens heen gaat komen."

Ook in het brein gebeuren er allemaal dingen wanneer je een gebroken hart hebt. "Bepaalde gebieden in de hersenen lichten op wanneer je liefdesverdriet hebt. Dit zijn de gebieden die ook verantwoordelijk zijn voor het voelen van fysieke pijn. Het triggert ook ontwenningsverschijnselen die erg lijken op die van drugsverslaafden."

Die ontwenningsverschijnselen zorgen ervoor dat je in een strijd komt met jezelf om nog een keer een hit te krijgen. Oftewel: om nog een keer aandacht van je ex te krijgen. In een film kan het zo dom lijken dat het hoofdpersonage opeens haar ex wil bellen, maar dit ene deel in het brein zorgt ervoor dat het heel moeilijk is om je hiervan te weerhouden.

Verwerken

Hemmings weet dat het verwerken van een gebroken hart in vijf stadia van rouw komt. "Ontkenning, woede, onderhandelen, depressie en ten slotte acceptatie." Al is het geen recht-toe-recht-aan-proces. Vaak vallen mensen nog terug in ander stadium voordat ze een bepaald stadium echt achter zich kunnen laten. En hoe je het verwerkt, verschilt ook erg per persoon. De een praat het liefst met vrienden en de ander houdt het liefst een dagboek bij. Zorg er in ieder geval voor dat je je gevoelens niet opkropt, maar praat (of schrijf) erover. En probeer afleiding te zoeken.

Uiteindelijk heelt tijd alle wonden en dat geldt ook voor je gebroken hart. Hoelang dat precies duurt verschilt ook per persoon, al zijn hier wel studies naar gedaan. Zo blijkt uit een onderzoek dat het gemiddeld drie maanden (11 weken, om precies te zijn) duurt voordat iemand zich weer goed voelt na een break-up.

Uit dit onderzoek, gepubliceerd in The Journal of Positive Psychology, blijkt daarnaast dat mannen en vrouwen even lang doen over het verwerken van een relatiebreuk. Al verwerken mannen en vrouwen het wel op verschillende manieren. Vrouwen omarmen – voor zover je zoiets nu echt kunt omarmen – hun pijn meteen. Mannen daarentegen stellen de pijn liever uit. Waar vrouwen de tranen laten rollen en veel met vriendinnen praten, gaan mannen liever de hort op voor afleiding. Helpt eventjes, want uiteindelijk haalt de pijn hen alsnog in.

Probeer het dus niet weg te stoppen, maar lucht je hart. Hopelijk zijn die drie maanden dan snel voorbij!

Lifestyle
  • BBC
  • cottonbro studio (Pexels)