/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2024%2F07%2FGgRtLejPseXtgI1722248140.jpg)
We willen allemaal vooruitgang boeken in onze carrière. Wanneer je die wens met collega's deelt, reageren ze vaak met goedbedoelde adviezen. Een veel voorkomende raadgeving is om jezelf onmisbaar te maken op de werkvloer. Maar is dat wel zo'n goed advies?
Verkeerde verwachtingen
Maak jezelf onmisbaar, is advies dat je misschien niet alleen van collega's hebt gehoord, maar ook van mensen die hoog op de corporate ladder staan. Neem nu Indra Nooyi, de voormalige CEO van Pepsi. In een interview in 2019 tijdens Women in the World Summit 2019 stelde ze dat ze zichzelf onmisbaar maakte om haar baan bij het bedrijf veilig te stellen. "Als je jezelf onmisbaar maakt op basis van competentie, wat kunnen ze dan zonder jou doen?", vroeg ze zich hardop af tijdens het interview.
Voor iemand als Nooyi, die toen al een senior positie bekleedde bij een heel groot bedrijf, kan zoiets werken. Maar in de meeste gevallen creëert dit advies verkeerde verwachtingen.
Geen goed advies
Jezelf onmisbaar maken heeft de onderliggende boodschap dat een bedrijf je inspanning beloont en dat je werkgever aan je behoeften voldoet als jij jezelf onmisbaar hebt gemaakt. Maar is dat wel echt het geval?
"Ik denk dat dit advies ons het gevoel geeft dat we wat controle hebben over wat een werkgever besluit te doen", vertelt carrière- en leiderschapscoach Phoebe Gavin in gesprek met Huffpost. "Maar we hebben er absoluut geen controle over als een bedrijf besluit om een afdeling te sluiten of te verkleinen. Een bedrijf doet dat gewoon."
Ook carrièrecoach Jasmine Escalera vindt jezelf onmisbaar maken geen goed advies. Volgens haar leg je de focus dan op de verkeerde dingen. "Jezelf onmisbaar maken is gewoon een andere manier om te zeggen: 'Je moet je richten op de wensen en behoeften van je werkgever, en niet op die van jezelf." Het kan je eigen carrièregroei dan behoorlijk in de weg staan wanneer de wensen van het bedrijf niet overeenkomen met die van jezelf.
Lange tijd geloofde Escalera er overigens wel in dat ze zichzelf onmisbaar moest maken. Ze overtuigde zichzelf ervan dat zij zich moest aanpassen aan alle beslissingen die het bedrijf nam. "En onvermijdelijk begon ik te beseffen dat wat ik probeerde te doen, en waar ik binnen probeerde te werken, eigenlijk niet eens was wat ik wilde doen met mijn carrière," herinnert Escalera zich. Het leidde voor haar uiteindelijk tot een burn-out. "Ik had het gevoel dat ik mezelf aan het uitputten was voor een bedrijf dat me niet betaalde wat ik verdiende."
Vastzitten
Volgens carrièrestrateeg Susan Peppercorn is er nog een reden waarom het onverstandig is om jezelf onmisbaar te maken. Jezelf onmisbaar maken voor een team, kan namelijk ook voorkomen dat je doorgroeit naar een andere functie. Een bedrijf wil jou dan immers graag op je huidige positie behouden, want niemand kan wat jij kunt.
Peppercorn leerde dit the hard way. Dertien jaar lang had ze gewerkt als carrièrecoach, maar ze wilde graag een nieuwe functie, eentje waarbij ze zelf leiding zou gaan geven. Ze kreeg alleen een keiharde nee te horen van haar werkgever. "Ik was erg succesvol, maar mijn baan begon me te vervelen. Ik wilde iets anders doen. Het antwoord dat ik kreeg toen ik vroeg om iets anders was: 'Nee, we willen dat je blijft doen wat je al doet.'" Peppercorn had zichzelf onmisbaar gemaakt, en kon daardoor niet doorgroeien naar een functie die ze graag wilde.
Zelfs als je onmisbaar bent voor een bedrijf, betekent het dus helaas niet dat er deuren voor je geopend worden, of dat je hier (financieel) voor beloond wordt.
Overigens betekent dit niet dat je helemaal geen invloed hebt op hoe je carrière zich ontvouwt. Zo is het altijd goed om ervoor te zorgen dat je door collega's en leidinggevenden wordt gezien als een betrouwbare en harde werker. Op die manier vormen mensen een positief beeld bij jou en zullen ze aan je denken bij nieuwe mogelijkheden.
- HuffPost
- Adobe Stock