'Waarom moeten we jou aannemen?' Zo reageer je op deze gevreesde sollicitatievraag

Wij delen drie tips waarmee je zelfverzekerd en oprecht overkomt. 

'Waarom moeten we jou aannemen?' Zo reageer je op deze sollicitatievraag

We weten niet hoe jij het ervaart, maar over het algemeen zijn sollicitatiegesprekken niemands favoriete bezigheid. Natuurlijk probeer je je goed voor te bereiden, maar af en toe kan een recruiter je toch van je stuk brengen. Bijvoorbeeld wanneer de bijna beruchte sollicitatievraag 'Waarom moeten we jou aannemen?' wordt gesteld.

Oprecht antwoord

Je wilt jezelf natuurlijk verkopen tijdens een sollicitatiegesprek, maar je moet het ook niet te gek maken wanneer iemand je vraagt waarom ze jou moeten aannemen. J.T. O'Donnell, oprichter en CEO van Work It Daily, maakt het vaak mee dat mensen een overdreven zelfverzekerd antwoord geven. Al gebeurt het tegenovergestelde ook wel, dat personen zich juist te bescheiden en timide opstellen. Dus hoe kun je die gevreesde vraag dan wel het beste antwoorden? De CEO deelt drie tips met CNBC Make It.

1. Wees specifiek

Het is belangrijk om specifiek over je sterke punten en kwaliteiten te zijn. Dat je in tien verschillende dingen uitblinkt, betekent niet dat je ze ook allemaal moet benoemen. Voorkom dat je een verkooppraatje van tien minuten houdt, wees liever kieskeurig met wat je wilt benadrukken.

Tip: bereid je voor je sollicitatiegesprek al voor op deze vraag. Bestudeer de functieomschrijving nauwkeurig – wat je natuurlijk sowieso zou doen – en benoem vervolgens tijdens je gesprek twee of drie van jouw eigen vaardigheden die goed passen bij de functievereisten.

2. Geef voorbeelden

Je kunt wel delen dat je uitblinkt in bepaalde vaardigheden, maar waar blijkt dat uit? Licht je vaardigheden toe en geef voorbeelden waaruit blijkt dat jij bepaalde skills inderdaad goed onder de knie hebt. Je bent misschien goed in het managen van mensen, maar hoe heb je dat in je vorige baan laten zien?

Zorg er overigens wel voor dat je geen tien minuten durende speech geeft. Als je te lang praat over jouw prestaties kan dat wat opschepperig overkomen. Bovendien kom je juist zeker van je zaak over als je in staat bent om korte, maar krachtige voorbeelden te geven.

3. Wees zelfverzekerd én bescheiden tegelijkertijd

Zelfverzekerd en tegelijkertijd bescheiden overkomen? Dat klinkt wat tegenstrijdig en bovendien best lastig. Ook daarom is het goed om de sollicitatievraag 'Waarom moeten we jou aannemen?' van tevoren voor te bereiden. Zo kun je voor jezelf bedenken waar de balans tussen zelfvertrouwen en bescheidenheid ligt. Op die manier kom je namelijk oprecht over. Je manager wil immers ook graag weten of je wel met beide benen op de grond staat en of je goed met anderen kunt samenwerken.

Carriere
  • CNBC Make It
  • Adobe Stock