Cola, Fanta, Sprite en witte wijn zijn geliefde drankjes, maar of ze ook zo goed voor je zijn? Nou ja, niet bepaald. Maar gelukkig, er zijn ook dranken die én goed voor je zijn én heerlijk smaken. Neem nu jasmijnthee. Niet alleen ruikt die lekker, maar het is ook goed voor je darmen, spijsvertering en je huid.
Goed voor je darmen
Jasmijnthee is niet alleen goed voor de smaakpapillen, maar het is ook goed voor je darmen. Heb je wat last van je buik, of ervaar je continu gerommel? Neem dan eens wat vaker een kopje jasmijnthee op in je dieet. Volgens voedingsdeskundige Amy Shapiro heeft jasmijnthee voordelen voor je darmen en spijsvertering. "Jasmijnthee verbetert en bevordert de spijsvertering met zijn ontstekingsremmende eigenschappen,” deelde de expert erover in gesprek met Well+Good.
Uit een onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Nutrients, blijkt dat jasmijnthee de diversiteit van darmmicroben kan verbeteren en dat het gunstige bacteriestammen bevordert. Kleine kanttekening: het ging hierbij om koud gezette jasmijnthee, en dus niet om een dampend kopje.
Goed voor je huid
Nog een fijn voordeel aan jasmijnthee is dat het ook goed is voor je huid. Jasmijnthee bevat namelijk ontstekingsremmende eigenschappen en daar wordt je huid weer blij van. Volgens Shapiro bevorderen deze eigenschappen een gezonde huid en resulteert dat in een heldere, stralendere teint. Het zou zelfs kunnen helpen om huidveroudering wat te vertragen.
De ontstekingsremmende eigenschappen heeft de thee te danken aan de vele antioxidanten die het rijk is. "Jasmijnthee is een rijke bron van antioxidanten zoals catechinen, een soort polyfenol dat bijdraagt aan veel gezondheidsvoordelen", vertelt sportvoedingsdeskundige Umo Callins. Catechinen zijn ontstekingsremmend en verminderen oxidatieve stress. Hierdoor is je lichaam minder vatbaar voor ziektes.
Cafeïne
Dat jasmijnthee goed voor je is, mag nu wel duidelijk zijn. Of je het ook de hele dag door kunt drinken? Dat ligt er een beetje aan.
Jasmijnthee wordt meestal gemaakt van groene of zwarte theebladeren, en dat betekent dat er wel cafeïne in een kopje thee zit. Hoewel het afhankelijk is welke jasmijnthee je drinkt (van welk merk, de grootte van je drankje etc.), bevat de gemiddelde kop ongeveer 29 milligram cafeïne. Voor cafeïne geldt dat de maximale bovengrens per dag je gewicht in kilo x 5,7mg is. Weeg je bijvoorbeeld 70 kilo? Dan mag je 399 milligram cafeïne - mits je geen andere cafeïne houdende dranken drinkt –, wat neerkomt op 13 koppen jasmijnthee.
- Well + Good
- Adobe Stock