Werken aan het herstel van de oceaan 

De samenwerking van Nestlé Purina en lokale initiatieven voor een duurzamere toekomst van de oceaan. 

Werken aan het herstel van de oceaan 

De oceaan is cruciaal voor het leven op aarde. Ze produceert de helft van de zuurstof die we inademen en biedt voedsel en levensonderhoud aan miljarden mensen. Helaas heeft de oceaan het zwaar door klimaatverandering, wat de biodiversiteit bedreigt.

Actie is nodig om de zee te redden. Nestlé Purina steunt projecten zoals Oyster Heaven en het Seagrass Consortium die werken aan het herstel van de oceaan. Tijdens ons bezoek aan deze projecten kreeg de redactie van Nautique de kans om uit de eerste hand te ervaren hoe gepassioneerde teams werken aan herstel. In dit artikel vertellen we over hun innovatieve aanpak om onze oceanen te redden.

Oyster Heaven

In de vroege ochtend, wanneer de wereld nog in stilte gehuld is en de eerste zonnestralen het water raken, begint de ontdekkingsreis bij Oyster Heaven. George Birch, de gepassioneerde oprichter vertelt over de geheimen van hun innovatieve herstelmethoden.

“In onze kustwateren bevonden zich ooit vele oesterriffen. Deze riffen kunnen we ook wel de regenwouden van de zee noemen” vertelt George Birch. De structuren, die zijn opgebouwd uit duizenden, soms zelfs miljoenen oesters, spelen een belangrijke rol in het mariene ecosysteem. Ze huisvestten een grote hoeveelheid aan zeedieren en -planten. Helaas zijn deze riffen inmiddels ernstig bedreigd. Oesters waren een goedkope en populaire maaltijd, die binnen het bereik lag van velen. Hierdoor zijn ze vrijwel uitgestorven in de Noordzee. Vervolgens verloren de vele diersoorten die in de riffen woonden hun thuis.

Uitleg van George Birch.

“Een volwassen oester heeft de bijzondere kracht om zo’n tweehonderd liter water per dag te filteren”

Een wieg voor baby oesters

Er ontstaat een vicieuze cirkel. Er stroomt constant ongefilterd rioolwater de zee in. Birch legt uit: “Een volwassen oester heeft de bijzondere kracht om zo’n tweehonderd liter water per dag te filteren”. Dit schone water creëert een goede omgeving voor biodiversiteit. Zonder de oesters raakt het water steeds vervuilder. Dit vervuilde water zorgt ervoor dat de zeebodem niet meer geschikt is voor deze schelpdieren, waardoor er geen nieuwe riffen kunnen ontstaan. Oyster Heaven heeft een oplossing gevonden voor het probleem dat oesters zich moeilijk kunnen vestigen op de vervuilde zeebodem: de Mother Reef. Dit innovatieve thuis is een poging om de vicieuze cirkel te doorbreken.

De Mother Reef is een innovatief idee voor het herstel van de oesterriffen. De technologie maakt gebruik van speciaal ontworpen stenen, waarvan de vorm een ideale broedplaats is voor jonge oesters. De stenen worden voorzien van minimaal vijftig baby-oesters per stuk voordat ze op strategische locaties in de oceaan worden geplaatst. De Mother Reef is zo het perfecte geraamte om de verlaten zeebodem te bedekken. De oesters kunnen zich snel vestigen en groeien, wat leidt tot de vorming van nieuwe, zelfvoorzienende riffen.

“Als de oesterriffen terugkomen, kan de oceaan beginnen met helen”, gelooft Birch. Het water zal schoner worden en de riffen zullen de biodiversiteit weer bevorderen. Het doel is een oceaan die rijk is aan leven en waarin de natuurlijke balans is hersteld.

Een zee aan oesters.

The Seagrass Consortium

Vervolgens, met laarzen in de modderige bodem en water tot aan de enkels, zijn we getuige van de zeegrasvelden en hun groei. Sophie Hankinson licht de methoden toe voor het aanplanten van zeegrasbedden, die niet alleen cruciaal zijn voor koolstofvastlegging, maar net als de oesters ook een thuis bieden aan talloze zeedieren.

Het Seagrass Consortium, opgericht in 2022 door onder andere de Sea Ranger Service, is een jong maar succesvol initiatief. Het richt zich op het ontwikkelen van wetenschappelijke en logistieke methoden om zeegras op grote schaal te herstellen. Naast het streven naar het herstellen van een miljoen hectare biodiversiteit voor 2040, wil het consortium 20.000 jongeren klaarstomen voor maritieme carrières. Hiermee creëert het niet alleen banen voor jonge mensen, maar draagt het ook bij aan zowel ecologische als sociale vooruitgang door duurzame ontwikkeling te bevorderen.

“Sommige zeegrassoorten kunnen per hectare meer CO2 opslaan dan bossen”

Verloren zeegrasvelden

In Nederland groeiden tot 1932 uitgestrekte zeegrasvelden in de noordelijke Zuiderzee, die we nu de westelijke Waddenzee noemen. Zeegras werd destijds veel gebruikt als vulling voor kussens en matrassen en als bouwmateriaal voor dijken. Door het oogsten en de veranderde waterstromen is het zeegras echter vrijwel verdwenen. Het is inmiddels duidelijk dat zeegrasvelden essentieel zijn voor kustbescherming, omdat ze sediment vasthouden en zo erosie verminderen.

“Zeegrasvelden grote hoeveelheden CO2 opnemen en in hun structuur en het sediment opslaan”, vertelt Sophie Hankinson. “Sommige zeegrassoorten kunnen per hectare meer CO2 opslaan dan bossen”. Ondanks dat zeegras slechts 0,1 procent van de zeebodem bedekt, is het verantwoordelijk voor een derde van de jaarlijkse koolstofopslag in de zeebodem.

Het verlies van zeegrasvelden heeft ook invloed op de fauna. Zeegrasvelden vormen een veilige haven voor soorten zoals smienten, rotganzen, knobbelzwanen en meerkoeten, evenals voor zeenaalden en zeepaardjes. Zonder deze velden hebben veel van deze dieren andere manieren moeten vinden om te overleven, vaak ten koste van het ecosysteem.

Sophie Hankinson laat ons het zeegras zien.

Blik op de horizon

Herstelprojecten zoals die van Oyster Heaven en het Seagrass Consortium laten zien dat er hoop is voor de toekomst van onze oceanen. Door innovatieve technieken en de betrokkenheid van gepassioneerde individuen is het mogelijk verloren ecosystemen nieuw leven in te blazen. Deze inspanningen helpen het milieu en bieden kansen voor toekomstige generaties om een duurzame relatie op te bouwen met de oceaan. Herstel is echter alleen mogelijk met voldoende financiële steun om dit soort projecten van de grond te krijgen. Commerciële partijen zoals Nestlé Purina geloven in deze missie en helpen mee om ervoor te zorgen dat de oceaan haar rol als levensbron blijft vervullen.

Nestlé Purina aan het Roer

Nestlé Purina, een bekende naam binnen de wereld van diervoeding, zet hun invloed en middelen in voor een grootschalig milieuproject: het Ocean Restoration Project. Dit initiatief heeft als doel de gezondheid van de oceanen te herstellen.

Het omvat verschillende subprojecten, waaronder het bijzondere Oyster Heaven en het innovatieve Seagrass Consortium, dat door de Sea Ranger Service is opgezet. Nestlé Purina maakt gebruik van delen van de vis die niet worden geconsumeerd door mensen. Deze restproducten worden gebruikt in het voer voor uw kat, zodat er niets ongebruikt op de vuilnisbelt belandt. Daarom zien zij het als hun verantwoordelijkheid om bij te dragen aan het herstel van mariene ecosystemen. Het doel van het project is om tegen 2030 zo’n 1500 hectare (ongeveer 2100 voetbalvelden) aan zee-ecosystemen te hebben hersteld. De ecosystemen zijn belangrijk voor verscheidene diersoorten, waaronder vissen.

Lifestyle
  • Nestlé Purina, Adobe Stock