5 tekenen dat je in een ongezonde vriendschap zit

Aan deze tekenen herken je het. 

5 tekenen dat je in een ongezonde vriendschap zit

Een vriendschap ga je niet aan met het idee dat die ene vriend(in) niet het beste met je voor heeft. Toch kunnen vriendschappen helaas ook toxic zijn. Dit is hoe je dat herkent.

Ongezonde vriendschap

Een vriendschap hoort iets moois te zijn – of dat nu op afstand is, over vele jaren tijd, of misschien zelfs een vriendschappelijke omgang met een collega. Helaas zijn er ook vriendschappen die je juist energie kosten in plaats van opleveren. Als je het gevoel hebt dat jouw vriendschap een gevalletje eenrichtingsverkeer is, kan het best eens zijn dat er sprake is van een toxic relatie.

1. Manipulatieve bijbedoelingen

Een verzoekje van een toxic vriend is nooit sléchts een verzoekje. Je leert al snel aan dat je vragen van deze kennis at face value kunt aannemen. Psychiater Abigail Brenner schrijft bij Psychology Today: "Hun methode is om anderen te laten doen wat zij willen. Het draait allemaal om hen – vergeet wat jij zélf wilt." En ga je een keer niét mee in hun verzoekjes? Dan kun je daarna een hoop negativiteit verwachten. Zo zit jij opeens met een schuldgevoel en denk je de volgende keer wel twee keer na voor je een uitnodiging afwijst.

2. Alles draait om hen

Samen koffie doen of bijkletsen aan de telefoon: we houden ervan. Maar bedenk je na afloop dat je eigenlijk vooral een uur hebt zitten luisteren naar je bestie, en dat je vriendin totaal niet gevraagd heeft hoe het met jóu gaat? Kan een keertje gebeuren natuurlijk. Als dit echter elke keer gebeurt, is er van evenwicht in jullie vriendschap geen sprake. Red flag!

3. Energie in de afvoer

Een toxic vriendschap kost je over het algemeen meer dan dit oplevert. Stel dat je afspreekt voor lunch, maar je vriend de hele tijd klaagt over de smaak van de koffie, hoe droog de sandwich is, dat de stoelen oncomfortabel zijn, het weer, de muziekkeuze van jullie lunchspot, en ga zo maar door. Natuurlijk kan iemand een slechte dag hebben. Maar zoveel negativiteit kost veel energie, en als je continu het gevoel hebt dat je op eieren moet lopen om een vriend tevreden te houden? That's toxic!

4. Geen excuses

Het woord sorry komt niet voor in het woordenboek van een toxic vriend. Confronteer je een kameraad die onlangs last-minute een afspraak heeft afgezegd? Dan spijt het hen wel, máár...en vervolgens komt er een lang verhaal. Je vriend had echt een zware dag, had ruzie met hun scharrel gekregen, zit sowieso niet goed in hun vel, zal vast en zeker altijd alleen blijven, en dat komt allemaal doordat hun ouders gescheiden zijn toen zij nog een kleuter waren. Wait, what? Opeens is je vriend hier het slachtoffer en ben jíj degene die moet sussen en lief moet zijn. Incidenteel kan zoiets gebeuren, maar continu weigeren verantwoordelijkheid te nemen en zichzelf als victim framen? Dat is klassiek toxic gedrag.

5. Gaslighting

Inmiddels zijn we allemaal wel bekend met het fenomeen gaslighting – maar het blijft moeilijk om het direct te herkennen. Als je na maanden frustratie de confrontatie aangaat, krijg je geen constructief gesprek. Welnee: je krijgt te horen dat het aan jou ligt, dat je overdrijft. Hoor je vaak van één van je vrienden dat jouw zorgen of frustraties geen big deal zijn? Dan is het tijd om na te denken of je niet beter af bent zónder deze 'vriend' in je leven.

Lifestyle
  • PureWow
  • ELEVATE (Pexels)