Stiekem in de tas: kantoormedewerkers stelen deze spullen het meest van hun werkgever

Medewerkers met lange vingers stelen niet alleen van hun werkgever, maar soms ook van hun collega's. 

Stiekem in de tas: kantoormedewerkers stelen deze spullen het meest van hun werkgever

Je werkgever ziet het vast niet als stelen als je een keer een pen mee naar huis neemt, maar hij/zij waardeert het minder als je complete inktcartridges stiekem in je tas stopt. Dit zijn de meest gejatte items uit de kantoortuin.

Van pennen tot telefoons

Kantoordiefstal vindt meer plaats dan je misschien denkt. Uit onderzoek van Furniture Work gepubliceerd in april, blijkt dat 10,4% van de kantoormedewerkers weleens wat heeft gestolen van kantoor. Van pennen (wat waarschijnlijk ook weleens per ongeluk gebeurt) tot opladers, huishoudartikelen en soms zelfs complete telefoons.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder 1.000 Britten. Uit het onderzoek kwam naar voren wat het meest wordt gestolen op kantoor, maar er kwamen ook een aantal andere trends aan het licht. Bijvoorbeeld welke leeftijdsgroep het meest steelt en de redenen waarom mensen stelen.

Meest gestolen

  1. Pennen (40%)
  2. Stationery (40%)
  3. Notitieboeken (29%)
  4. Tupperware (22%)
  5. Eten en drinken (16%)
  6. Huishoudartikelen (13%)
  7. USB-sticks (13%)
  8. Thee en koffie (12%)
  9. Opladers (12%)
  10. Geld (10%)
  11. Mokken (10%)
  12. Telefoon (8%)

Redenen voor stelen

Personen die weleens wat in hun tas stopten, hadden verschillende motieven voor hun gedrag. 21 procent van de dieven zei dat ze dit deden omdat anderen het ook deden.

Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat mannen sneller zullen stelen dan vrouwen. En mannen en vrouwen hebben ook verschillende beweegredenen. Mannen stelen van hun werkgever omdat ze zich vervelen en vrouwen doen het omdat ze hun werk(gever) niet leuk vinden.

Psycholoog Christopher Paul Jones probeert in gesprek met Furniture Work te verklaren waarom mensen stelen. “Het meenemen van kleine spullen van het werk, of van welke plek dan ook, wordt vaak gedaan omdat iemand zich veilig en geborgen wil voelen. Het kan een manier zijn om het gevoel te hebben dat je de controle hebt."

Maar hoe zit het dan met stelen van collega's? "Menselijk gedrag is gericht op het doen van dingen die op de korte termijn goed voelen, in plaats van dingen die op de lange termijn goed voelen", legt Jones uit. Neem nu als voorbeeld dat iemand honger heeft. Als diegene zelf geen eten bij zich heeft, maar in de koelkast iets aantreft van een collega, zal diegene best de neiging kunnen voelen om het eten van een ander op te eten.

Leeftijdsgroep

Het onderzoek boog zich ook over de leeftijd van de dieven. Wat bleek? Personen in de leeftijdsgroep 35-44 jaar stelen meer van hun werkgever/collega's dan mensen van een andere leeftijd. Wel bleek het dan vaak te gaan om de wat 'kleinere' diefstallen. Personen in de leeftijdsgroep 25-34 jaar stalen dan weer vaker waardevolle spullen.

Carriere
  • Furniture Work
  • Adobe Stock