Je continu verdrietig en uitgeput voelen zijn symptomen van een depressie, maar een depressie kan zich ook uiten op de werkvloer en met symptomen die je niet zo snel aan een depressie zou linken.
"Op het werk kunnen depressiesymptomen zich ongemerkt voordoen. Het is gebruikelijk om hard voor jezelf te zijn, in plaats van de symptomen te herkennen", vertelt psychotherapeut Shannon Garcia in gesprek met HuffPost. Verschillende therapeuten deelden met het medium welke 'werkgewoonten' een teken van een verborgen depressie kunnen zijn.
Je werkt keihard om de verkeerde reden
Werk je keihard en ben je een betrouwbare medewerker? Dan zullen collega's waarschijnlijk niet vermoeden dat er iets aan de hand is. Dit zijn natuurlijk goede eigenschappen, maar niet als je het doet om de verkeerde redenen. Maatschappelijk werker Alicia Velez legt uit dat een depressie 'er actiever uit kan zien' als iemand gedurende zijn of haar carrière veel erkenning kreeg op het werk. Erkenning of waardering op het werk krijgen, voelt vaak beter dan onder ogen te moeten zien dat er iets anders aan de hand is. Zo geeft Velez als voorbeeld dat iemand liever niet naar huis wil en daarom maar langer doorwerkt, omdat diegene bijvoorbeeld na diens scheiding opeens thuiskomt in een leeg huis.
Je was altijd erg sociaal, maar je vermijdt je collega's nu
Als je het fijn vindt om jezelf een beetje terug te trekken van je collega's, dan is dat natuurlijk prima. Het wordt pas wat zorgelijker als je altijd een social butterfly was, maar jezelf nu opeens afzondert van je collega's. Velez vertelt dat het er op verschillende manieren uit kan zien. Van werkborrels overslaan tot niet reageren op werkmails of meetings overslaan.
Dit is niet alleen zorgelijk gedrag omdat het op een depressie kan wijzen (al kunnen er ook andere redenen zijn waarom iemand dit gedrag vertoont), maar ook omdat het in ernstige gevallen kan leiden tot een ontslag. En dit kan ook weer leiden tot schuldgevoelens of schaamte.
Je mist deadlines en vergaderingen continu
Mis je meetings en deadlines om de haverklap? Dan kan dit een teken zijn van een te hoge workload, maar het kan ook een symptoom van een depressie zijn, zo weet psycholoog Ryan Howes. "Ik kende iemand die zijn werk erg leuk vond. Hij was erg betrokken bij projecten en had veel contact met zijn collega's. Toen hij depressief werd, kwam hij te laat op het werk, liep hij achter op deadlines, ging hij niet meer lunchen met collega's en werd zeer kritisch op zijn eigen en andermans prestaties," zegt Howes.
Collega's merkten toen gelukkig wel de verandering in zijn gedrag op. Zij spoorden de collega aan om hulp te zoeken. "Door een combinatie van het veranderen van zijn dieet en slaapgewoonten, therapie en antidepressiva, voelde hij zich binnen een paar maanden beter."
Je hebt woede-uitbarstingen op het werk
Somberheid en lusteloosheid zijn twee symptomen van depressie, maar enorm prikkelbaar zijn is daar ook een van. Een kleine irritatie kan op hen een veel grotere indruk maken. En we weten allemaal dat op het werk ook veel irritaties voorkomen.
Raak je van kleine irritaties op het werk van streek? Of uiten kleine irritaties zich zelfs in een woede-uitbarsting? Dan is het belangrijk dat je wel probeert te achterhalen wat de diepere oorzaak hiervan is. Er is dan waarschijnlijk meer aan de hand. Het kan een depressie zijn, maar het kan ook met iets anders te maken hebben.
Wat te doen?
Heb je het vermoeden dat je depressief bent (of denk je dat een collega dat is?). Dan is het belangrijk om hulp te zoeken. Vind je het eng om de stap naar een professioneel hulpverlener te zetten? Praat dan eerst met een geliefde over je gevoel. "De beste manier om te beginnen met het behandelen van je depressie, is door er met iemand over te praten", vertelt Howes. Volgens hem kun je aan een vriend of familielid vertellen hoe je je voelt en welke impact die gevoelens op je hebben. Toch wil hij wel benadrukken dat het belangrijk is om daarna hulp te zoeken bij een professional. "Dit is cruciaal. Zij zijn in staat om je symptomen te beoordelen en om een behandelplan op te stellen."
- HuffPost
- Adobe Stock