Piekeren doet meer met je dan je denkt

Stop met het overdenken.

Lees ook

Denk jij vaak ook na over het gesprek wat je eerder die dag met iemand hebt gevoerd? Heb je wel de juiste dingen gezegd of had je anders moeten reageren? En voor je het weet, lig je heel de nacht wakker

Onderzoek

Uit een onderzoek van de Universiteit van Michigan, is gebleken dat 73% van de volwassenen tussen de 25 en 35 jaar oud, dingen overdenkt. Voor 45- tot 55-jarigen blijkt 52% wel eens te piekeren. 

Interessant is dat uit het onderzoek is gebleken dat veel ‘overdenkers’ denken dat ze zichzelf helpen om keer op keer hun gedachtes opnieuw te analyseren. Maar piekeren kan juist veel negatieve gevolgen hebben voor je welzijn. 


Lees ook: Met deze 10 voedingsmiddelen slaap jij 10 keer beter

Dit kan er gebeuren 

1. Je onderneemt minder snel actie
Overdenken creëert zoveel opties, keuzes en scenario’s, waardoor je uiteindelijk niet meer in staat bent om een beslissing te nemen. 

2. Je bent minder creatief
Een onderzoek uit het Verenigd Koninkrijk heeft ontdekt dat overdenken kan leiden tot een ‘mentale sleur’. Het kan ervoor zorgen dat je vast komt te zitten en geen nieuwe ideeën of oplossingen hebt. 

3. Je energieniveau daalt 
Overdenken kost veel mentale energie, waardoor je je overdag minder fit kunt voelen. 

4. Je slaapritme wordt verstoord 
Veel piekeraars worstelen met in slaap vallen. Je lichaam moet in rust zijn, wil je in slaap kunnen vallen. Dit betekent dat je hartslag iets daalt, net als je bloeddruk en ademhaling. Door te piekeren, verhoog je juist je hartslag, waardoor je niet in slaap valt. 

5. Je eetlust kan veranderen
Het overdenken kan ook een grote invloed hebben op je eetlust. Voor sommigen kan het de eetlust onderdrukken, voor anderen kan het juist de eetlust stimuleren. 

Bron: Huffpost

Laatste nieuws

Zie ook