1. Ga er niet van uit dat geld je zal motiveren
Veel mensen denken dat geld een goede motivatiebron is. En hoewel dat in eerste instantie het geval kan zijn, is het erg moeilijk om gemotiveerd te blijven als je het alleen voor het geld doet. Als je delen van je leven moet inleveren voor dat ene topsalaris, dan ga je merken dat geen enkel bedrag dat waard is. Zeker niet als je baan niet overeenkomt met wie je bent en wat je leuk vindt. Wees trouw aan jezelf als het gaat om het stellen van doelen.
2. Wees er zeker van dat het jouw doelen zijn
Soms stellen we doelen op basis van wat we denken dat we 'zouden moeten' doen. Of we baseren ze op wat andere mensen zeggen. Zorg ervoor dat je achter iets aangaat wat jij wilt en wat je gelukkig maakt - dit kan het verschil maken.
3. Visualiseer je resultaten
Het is belangrijk om het eindresultaat te visualiseren en hoe het zal zijn als je je einddoel bereikt hebt. Bedenk dus dat de weg ernaar toe enorm zwaar kan zijn, maar denk ook aan het gevoel van verlichting dat het je zal geven als je het behaald hebt.
4. Wees consequent
Het kan helpen om elke dag één actie te ondernemen. Ook als je helemaal niet in de stemming bent, doe dan één klein proactief ding dat je naar je uiteindelijke doel zal leiden - ook al is het maar een post op.
5. Opsplitsen
Het kan helpen om je doel op te splitsen in kleinere, meer taak georiënteerde doelen. Als je bijvoorbeeld je kast gaat opruimen, begin dan met het zeggen van: "Eerst ga ik mijn schoenen uitzoeken, dan hang ik m'n truien op en dan begin ik pas aan de accessoires." Deze methode kan zelfs de grootste taak beter beheersbaar maken.
6. Laat iets waar je geen controle over hebt los
Concentreer je liever op het werk waar je wel grip op hebt dan op hetgeen wat je niet onder controle kunt hebben. Dus als je vaak in de stress schiet door "wat als" vragen, laat het gaan en focus op het werk dat je wel kunt beheersen.
- Bustle
- Adobe Stock