Waarom vinden we het zo fijn om een ruimte in huis opnieuw in te richten?

Midden op de dag kan het energieke gevoel je opeens overvallen: jij wilt je hele woonkamer anders inrichten. Of misschien wel de slaapkamer of je thuiskantoor. Het is heel normaal om dit gevoel te ervaren en blijkbaar zit er ook een psychologische reden achter. 

Waarom vinden we het zo fijn om een ruimte in huis opnieuw in te richten?

De behoefte om een kamer thuis opnieuw in te richten kan je soms enorm overvallen, maar het gevoel kan wel zo overweldigend zijn dat je echt nú meubels wilt verplaatsen. Het opnieuw inrichten van een ruimte kan een heel bevredigend 'new room, new me'-gevoel geven. Maar hoe kan dat precies?

Gevoel van controle

Blijkbaar heeft het een positief effect op ons brein wanneer we een of meerdere kamers opnieuw inrichten. Volgens psycholoog Carly Dober kan het van invloed zijn op hoe je je voelt en geeft het een gevoel van controle over je eigen leven. "Meestal veranderen we de inrichting van een kamer omdat het onze gemoedstoestand verandert", vertelt Dober in gesprek met Body and Soul. "Dit kan onze mate van tevredenheid beïnvloeden en het kan goed aanvoelen, alsof je de controle over je leven neemt."

Een nieuwe inrichting (zelfs met precies dezelfde spullen), geeft een nieuw en fris gevoel. Je kunt het vergelijken met het gevoel dat je hebt na een bezoek aan de kapper, het kan een gevoel van nieuwheid oproepen, van een nieuwe periode, een frisse start. "Het kan een gevoel van nieuwheid geven," voegt Dober toe. "Het kan ons het gevoel geven dat we klaar zijn voor het volgende seizoen of een nieuw hoofdstuk in ons leven (vooral na een break-up!), en kan ervoor zorgen dat je trotser bent op je huis."

Andere voordelen

Als jij je inrichting wilt veranderen, heeft het heus niet altijd met een nieuwe frisse start te maken. Een heel groot deel van je leven breng je thuis door, het moet dus een plek van comfort zijn. En soms werkt een bepaalde inrichting gewoon niet voor je. "We zijn geneigd het gevoel van comfort in ons huis na te jagen, en het herinrichten van de meubels kan betekenen dat de ruimte ons op dat moment niet biedt wat we nodig hebben", legt Dober uit.

Daarnaast deed de wetenschap ook eens onderzoek naar het herinrichten van kamers. Uit het onderzoek bleek dat het onze hersenen ook een dopaminekick kan geven. Het herinrichten van een kamer heeft namelijk te maken met creativiteit, en wanneer je die creativiteit kunt uiten, wordt je brein daar blij van.

Hoewel het niet hetzelfde is als schilderen of kleien, wordt het herinrichten van onze kamers nog steeds beschouwd als een creatieve activiteit. Het verplaatsen van dingen kan ons helpen onze creativiteit te uiten, wat op zijn beurt voor dopaminepieken in onze hersenen kan zorgen.

Er zijn natuurlijk meerdere manieren waarop je brein aan dopamine komt, maar een kamer opnieuw inrichten is wel een van de betere manieren om die dopaminekick te krijgen. "Wanneer je hard werkt en doorzettingsvermogen en energie steekt in iets, zoals het opnieuw inrichten van een kamer, dan duurt de afgifte van dopamine langer en voelt het veel beter dan de dopamine die we krijgen door simpelweg urenlang doelloos door sociale media te scrollen."

Lifestyle
  • Body and Soul
  • Adobe Stock