/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2024%2F08%2FJ7VPyPSoNr2fbO1724835095.jpg)
Wat is precies waar?
Is het beter voor je huid om geen zuivel meer te drinken? Zoals wel vaker het geval is in de skincare-wereld, is daar geen eenduidig antwoord op. In gesprek met Life Savy deelt Kendra Joseph, arts-assistent in de dermatologie, dat onderzoeken hiernaar nog geen duidelijke conclusie geven. Zo kwam uit een analyse uit 2018 naar voren dat de kans op acne groter was bij mensen tussen de 7 en 30 jaar oud als ze melkproducten consumeerden. Onderzoek uit 2019 beweerde daarentegen dat er geen verband is tussen acne en melkproducten. Niet erg duidelijk, dus.
Ondanks deze uiteenlopende resultaten, ziet Joseph wel een bepaalde link. "We kunnen niet beweren dat zuivel acne veroorzaakt", stelt ze voorop. "Als dit zo was, zou iedereen die zuivel binnenkrijgt acne hebben, en dat is niet het geval. Echter, het lijkt er wel op dat zuivel acne bij sommige mensen kan verergeren, maar daar is nog meer onderzoek naar nodig."
Mogelijke redenen
Zuivel veroorzaakt dus niet per definitie een onzuivere huid, maar sommige mensen kunnen er dus wél last van hebben. Dit heeft een aantal redenen. Zo legt Joseph uit dat bepaalde eiwitten in zuivel (wei en caseïne) kunnen zorgen voor meer ontstekingen in het lichaam. Aangezien acne ook veroorzaakt wordt door ontstekingen, zou er een link kunnen zijn tussen deze eiwitten en acne.
Daarnaast kunnen melkproducten bepaalde androgene hormonen bevatten, zo vervolgt Joseph. Deze hormonen kunnen ertoe leiden dat de talgklieren in een soort overdrive gaan, en deze overmatige talgproductie vergroot de kans op puistjes.
Observeren
Zoals al gezegd is er meer onderzoek nodig naar het effect van zuivel op de huid. Omdat dat er nog niet is, raadt Joseph aan om zelf je huid goed in de gaten te houden als je melkproducten consumeert. Houd in de gaten of je lichaam op een bepaalde manier reageert als je een tijdje wel of juist geen melk drinkt of andere zuivelproducten eet.
"Als je zuivel eet en je ziet dat je huid minder zuiver is, dan zou je voorzichtig kunnen overwegen om minder melkproducten te eten", aldus Joseph. Wil je melk (lees: kaas) niet opgeven, maar wil je ook geen negatieve gevolgen ervaren van je zuivelinname? Dan kun je volgens de assistent-arts ook experimenteren met verschillende zuivelsoorten. Zo weet Joseph uit ervaring dat koemelk en magere melk voor de hevigste reacties kunnen zorgen.
- Life Savvy
- Becca Tapert (Unsplash)