Rechten voor de natuur: 'Iedereen kan een rol spelen'

Milieujurist Jessica den Outer zet zich al jaren in voor de natuur en pleit met haar stichting Rechten van de Natuur voor een nieuwe aanpak van natuurbescherming. Aan Marie Claire vertelt ze er meer over. 

Milieujurist Jessica den Outer: 'Iedereen kan een rol spelen'

Je bent gespecialiseerd in rechten voor de natuur, hoe is dit zo gekomen?

"Door mijn rechtvaardigheidsgevoel en liefde voor natuur koos ik voor milieurecht. Als rechtenstudent leer je dat bedrijven en gemeenten rechtspersoon kunnen zijn, maar waarom de natuur niet? Waarom heeft de mens recht op leven, maar rivieren, bossen en dieren niet? Van groot belang aangezien de biodiversiteit achteruitgaat, de aarde opwarmt en ga zo maar door.

Tijdens mijn scriptie ontdekte ik dat de Whanganui rivier in Nieuw-Zeeland als eerste rivier is aangemerkt als rechtspersoon. Intrigerend dat we – gebaseerd op het voogdensysteem voor kinderen – de natuur een stem kunnen geven door voogden aan te wijzen, die er alles aan doen om de rechten van de natuur te waarborgen."

Welke hoopgevende veranderingen zie je?

"De VN heeft dit officieel uitgeroepen tot de snelst groeiende juridische beweging van deze eeuw. Mijn dagelijks contact met milieujuristen wereldwijd geeft ook hoop; laatst kreeg bijvoorbeeld een Amerikaans natuurgebied rechten. In Nederland zijn er initiatieven voor rechten voor de Waddenzee tot aan de Maas. Zo heeft het Limburgse Eijsden-Margraten een motie aangenomen die rechten aan de natuur wil erkennen. Zodra dit definitief is, zit bij alle gemeentelijke besluitprocessen iemand aan tafel die opkomt voor de natuurbelangen."

Jouw boek Rechten voor de Natuur heeft veel teweeggebracht.

"Klopt! Partij voor de Dieren is naar aanleiding ervan bezig met een wetsvoorstel, en D66 met een grondwetsvoorstel voor de rechtspersoonlijkheid van de Waddenzee. Verder kwam ik er dankzij mijn boek achter dat wereldwijde initiatieven vooral door burgerbewegingen zijn opgezet. Ik eindig mijn boek met: ‘Nederland, wat doen wij?’ Met als gevolg een berichtenstroom van burgers, politici en beleidsmakers met: wat kan ik doen? Om deze beweging verder op gang te brengen, hebben we nu stichting Rechten van de Natuur opgezet."

Wat kunnen wij burgers doen?

«Iedereen kan een rol spelen. Ik had contact met een Zwollenaar die namens de IJssel een gedicht voordroeg in de gemeenteraad om huizenbouw te voorkomen. Een eyeopener voor de raadsleden die het plan nooit vanuit het IJssel-perspectief hadden bekeken. De bouw is uiteindelijk tegengehouden. Dit soort initiatieven laten zien dat als wij betrokken burgers onze stem laten horen en onze krachten bundelen, we echt iets kunnen bereiken."

Het artikel '4 vragen aan... Jessica den Outer' verscheen oorspronkelijk in het modenummer van Marie Claire .

Lifestyle
  • Jure Širić (pexels)