Wat te doen als je bent afgewezen voor je droombaan?

Zelfs als je een prima kandidaat was voor de baan, zijn er genoeg redenen waarom je wordt afgewezen voor die droomfunctie. Maar om welke reden het ook een 'nee' is geworden, het voelt als een behoorlijke afwijzing. Hoe kun je dan in hemelsnaam je motivatie (en ook niet te vergeten: je zelfvertrouwen) behouden? 

Wat te doen als je bent afgewezen voor je droombaan?

Het is moeilijk om een afwijzing niet als een verlies te zien. Toch raadt LinkedIn carrière-expert Laura van Horssen aan om het als een leer- en groeimoment te zien. "Een afwijzing biedt de mogelijkheid om feedback te verzamelen, je sollicitatievaardigheden te verbeteren en je professionele netwerk uit te breiden", licht ze toe.

Om wat makkelijker over die tegenslag heen te komen, deelt Van Horssen een paar handige tips.

Erken je teleurstelling en blijf positief

Het is niet goed om lang om die ene afwijzing te mokken, maar het is ook niet goed om je gevoelens omtrent de afwijzing te negeren. "Het is belangrijk om je emoties te erkennen en te verwerken", deelt Van Horssen. Het is immers normaal dat je baalt. Je mag dus echt wel een momentje nemen om je gefrustreerd te voelen. "Maar onthoud dat dit slechts een hoofdstuk is in een lang carrièrepad én dat iedereen te maken krijgt met afwijzing. Het zegt niets over wie je bent! Je hebt al eerder successen behaald en dat zal je in de toekomst weer doen. Verander je focus naar de dingen die je wel (hebt) bereikt en vier de kleine overwinningen." Stay positive!

Vraag om feedback

Met een beetje geluk vertelt de recruiter waarom je bent afgewezen. Doet diegene het niet? Vraag dan om feedback. Ja, dit kan een beetje ongemakkelijk zijn, maar het is een heel logische vraag, eentje waar de recruiter bovendien niet van zal opkijken. Benoem in je verzoek dat je de tijd van de werkgever waardeert en dat je graag van de ervaring wilt leren. "Dit kan waardevolle inzichten opleveren die je kunt gebruiken om je sollicitatievaardigheden te verbeteren."

Reflecteren en evalueren

Heb je de feedback gekregen? Mooi, dan kun je de feedback gaan toepassen. "Misschien hebben ze een paar zwakke punten in je sollicitatietechniek benoemd of vaardigheden aangegeven die je nog niet genoeg bezit. Er zijn veel gratis cursussen en tools beschikbaar om je te helpen je skills te verbeteren en je klaar te maken voor je volgende sollicitatie." Je zou bijvoorbeeld een LinkedIn Learning cursus kunnen volgen, maar het zou je misschien verbazen hoever je kunt komen met YouTube-video's (bijvoorbeeld wanneer jij je vaardigheden met Photoshop wilt verbeteren).

Bouw aan je netwerk

We doen het eigenlijk nooit, maar na een afwijzing kan het handig zijn om wél in contact te blijven met het bedrijf waar jij hebt gesolliciteerd. Laat zien dat je ook in het bedrijf geïnteresseerd bent terwijl je er (nog) niet werkt. "Laat zien dat je geïnteresseerd bent in toekomstige kansen. Blijf actief op LinkedIn tijdens je zoektocht om je netwerk te versterken en je zichtbaarheid te vergroten."

Carriere
  • LinkedIn
  • Anna Shvets (Pexels)