Stoptober: met 28 dagen niet roken kun je al veel winst behalen

Voor duizenden mensen is 1 oktober niet simpelweg het begin van een nieuwe maand; het is voor hen het startsein van Stoptober. Vier weken lang zullen deze groep rokers geen sigaret aanraken. Longarts Wanda de Kanter legt uit welke winsten deze personen kunnen behalen wanneer zij ook na die 28 dagen ex-rokers blijven.

Stoptober: met 28 dagen niet roken kun je al veel winst behalen

Met succes stoppen tijdens Stoptober

Longarts en voorzitter van de stichting Rookpreventie Jeugd Wanda de Kanter is blij met alle personen die meedoen aan Stoptober: "Als je de stap neemt om 28 dagen te stoppen met roken, is de kans heel groot dat je definitief stopt”, weet De Kanter. Verandering is immers het makkelijkst als de stap naar die verandering zo klein mogelijk is. "Als je tegen een roker zegt dat diegene helemaal moet stoppen, dan voelt dat als levenslang. Met Stoptober legt niemand je levenslang op. Je wordt dan aangemoedigd om het eens 28 dagen te proberen. Je weet dat het tijdelijk is. En het interessante is dat veel mensen daarna blijven hangen in het stoppen met roken. Dit komt omdat na 28 dagen de zwaarste ontwenningsverschijnselen achter de rug zijn."

Het klinkt mooi: ook na die 28 dagen niet meer roken, maar De Kanter weet dat het stopproces geen rozengeur en maneschijn is. De ontwenningsverschijnselen kunnen killing zijn. “Het is niet zozeer de tabaksverslaving – nicotine is binnen een aantal dagen al uit je lichaam – het moeilijke aan stoppen met roken is dat de hersenen het inhaleren van nicotine aan heel veel zaken gekoppeld heeft. Dat sigaretje wanneer je de hond uitlaat, die ene na het avondeten, bij de lunch, bij een biertje. Het kan echt wel een aantal maanden duren voordat dit uit je systeem is."

Een goed plan

Stoptober is een prachtig initiatief. Je hiervoor inschrijven en hopen op het beste is echter niet de juiste strategie. De Kanter raadt aan om een goed plan voor jezelf op te stellen. Te beginnen met het bedenken van redenen waarom je wilt stoppen. "Hoe meer beweegredenen, hoe meer je weerstand kunt bieden aan de behoefte om toch een sigaret te roken."

Ook is het goed om te bepalen hoe je wilt stoppen. Er zijn dan twee opties: je stopt Cold Turkey of je bouwt het af. En hoewel het per persoon verschilt, raadt De Kanter aan om er in een keer helemaal mee te stoppen. "De nicotinebehoefte wordt niet minder wanneer je het gaat afbouwen, je gaat dan juist nog meer verlangen naar de volgende sigaret", vertelt De Kanter. Voor de meeste mensen geldt daarom dat ze het beste in een keer kunnen stoppen. "Doe het niet impulsief, maar plan het. Gooi al je sigaretten en asbakken weg - alles wat je nodig hebt om te roken. En ga kijken hoe je jezelf kunt belonen om te stoppen. Je gaat waanzinnig veel geld besparen, wel zo'n 3000 tot 4000 euro per jaar."

Zorg er ook voor dat je je omgeving inlicht over je stoppoging. "Wees daarin proactief. Vertel aan je vrienden dat je bent gestopt en vraag aan je rokende vrienden of ze het niet meer willen doen waar jij bij bent."

Toch een sigaretje

Tijdens je stoppoging is het belangrijk om echt niet te roken. Denk dus niet dat één sigaretje roken niet zoveel kwaad kan. "Je maakt het jezelf dan extreem moeilijk", weet De Kanter. "Op het moment dat jij een tijd niet hebt gerookt en je weer een sigaret opsteekt, krijgt je brein weer allemaal herinneringen aan hoe lekker je het vond."

Het is dus het beste om een hunkering naar een sigaret te onderdrukken. En ja, dat is lastig. Maar ook dit stukje kan beter te managen zijn als je informatie hebt over je behoefte aan een sigaret. "Weet dat een gemiddelde hunkering maar drie minuten duurt. Neem in je stopplan op hoe je hiermee om wilt gaan. Ga je bij een hunkering bijvoorbeeld drie minuten de trap op en neer lopen? Ga je drie minuten foto's maken? Ga je even twitteren? Zorg ervoor dat je iets gaat doen, dat helpt om die hunkering tegen te gaan en om door die drie minuten heen te komen."

En als je dan toch per ongeluk een sigaret hebt gerookt? Probeer dan niet in een neerwaartse spiraal terecht te komen. "Denk dan: oké, ik heb net weer gerookt, maar ik ga nu weer door met stoppen. Denk niet: ik heb gerookt, het maakt nu toch niets meer uit." Dat laatste is een valkuil waar veel mensen dan wel intrappen. "Op het moment dat je weer hebt gerookt, staan die dopaminereceptoren weer volledig open. Die zeggen dan: ik wil meer, meer, meer. Probeer daar weerstand aan te bieden."

De voordelen van stoppen met roken, ook als je al ouder bent

Iedereen weet dat roken ongezond is, maar wat de vele voordelen van stoppen zijn, zijn nog niet altijd bij iedereen even helder. Wist je bijvoorbeeld dat je al binnen 24 uur verbeteringen kunt ervaren? "Al binnen 24 uur kun je je fitter voelen", zo weet de Kanter. "De trap oplopen kan al makkelijker gaan. Je zuurstofvoorziening neemt in je gehele lichaam toe. Hierdoor heb je ook minder kans op een hartinfarct. En in de loop van de tijd neemt het risico op kanker ook af, al blijft dit nog wel een langere tijd verhoogd. De bloeddoorloop van je lichaam verbetert en je huid zal hierdoor minder snel verouderen." En dit zijn slechts enkele voorbeelden. De lijst met voordelen is ontzettend lang!

Natuurlijk is het zo dat de grootste winst behaalt kan worden bij rokers die nog erg jong zijn wanneer ze stoppen met roken. Maar de oudere rokers moeten zich hier niet in vergissen, ook zij die al dertig of veertig jaar roken kunnen een winst behalen. "Ook als je pas op je zestigste stopt kun je het risico op hart- en vaatziekten en op het ontstaan van blindheid verminderen. Het gaat je meer geld opleveren en je conditie gaat er ook beter van worden!"

Dit artikel verscheen eerder op Marie Claire.

Lifestyle
  • Adobe Stock