Deze etenswaren zijn ongezonder dan je denkt

Oeps.

Deze etenswaren zijn ongezonder dan je denkt

Gezond eten vinden velen erg belangrijk. Niet alleen is het goed voor je lichaam, maar ook voor je mentale gezondheid. Maar hoe weet je nou wat gezond is en wat gezond lijkt? Deze etenswaren zijn healthy totdat je er teveel van eet. 

1. Noten

Vrijwel elke ongezouten noot heeft veel gezondheidsvoordelen, maar ze zijn ook rijk aan vet, vezels en calorieën in vergelijking met andere snacks. Wat betekent dat als je er regelmatig een hele grote zak van eet, je er waarschijnlijk van aankomt of je dat je je daarna een beetje ziek voelt. De juiste portiegrootte hangt af van de noot, maar een redelijke portie is ongeveer een derde van een kopje. 

Lees ook: Avondmens? Dit kan slecht voor je gezondheid zijn

2. Sap en smoothies

Veel smoothies en sappen zitten bomvol suiker en zoetstoffen. Het is veel gezonder om een vers stuk fruit (of groente) te eten, zodat je van alle vezels profiteert en je je langer 'voller' voelt. Maar als je een sap junkie bent, drink dan een drankje op basis van groenten en voeg fruit toe met weinig suiker, zoals bessen.

3. Avocado

Ja, avocado's bieden goede vetten, vitaminen en mineralen in overvloed, maar een middelgrote vrucht bevat ook ongeveer 23g vet. Een goede portie? Dit schijnt ongeveer één vijfde deel van een avocado te zijn. Dus als je elke dag een hele eet, kan het tijd zijn om iets te minderen. 

4. Gedroogd fruit

Gedroogd fruit kan heel lang meegaan. Enne, het smaakt net als snoep. Maar er is een reden voor die lekkere zoetheid. Het bestaat namelijk uit tweederde deel uit suiker... Vooral rozijnen en dadels bevatten de meeste suikers, met 59% en 66% suiker. Pruimen, vijgen en abrikozen bevatten tussen de 40% en 50% suiker. Net als bij sappen is het beter om vers en heel fruit te eten indien mogelijk. Beperk de porties gedroogd fruit tot slechts 30 gram per keer.

5. Tomaat

De aanbevolen portie van 80 gram tomaten is een goede aanvulling op elk gezonde maaltijd, maar te veel tomaten kunnen je met maagzuur en in sommige gevallen ook spijsverteringsproblemen achterlaten.

Bonus feitje: tomaten zijn een van de weinige salade-ingrediënten die gekookt 'gezonder' zijn dan rauw. Dus gooi ze in een pastasaus of grill ze, in plaats van ze in plakken te snijden en op te dienen.

Lifestyle
  • Cosmopolitan US
  • Pablo Merchán Montes