Zo reageer je op de meest gevreesde vraag tijdens een sollicitatiegesprek

'Wat zijn je zwakke eigenschappen?'

Lees ook

Gevraagd worden naar je zwakke punten tijdens een sollicitatiegesprek is vaak even schrikken, maar deze gevreesde vraag kan je helpen om jezelf te bewijzen. Door deze vijf antwoorden te geven, maak je indruk op je (hopelijk) toekomstige werkgever.

1. Ik ben te kritisch

Kritisch zijn, met name op jezelf, is vaak helemaal geen negatieve eigenschap. Het laat zien dat je goed werk wilt leveren en dat je het beste uit jezelf wilt halen. 

2. Ik los problemen het liefst zelf op

Een werkgever zal altijd een kandidaat willen die niet bang is om op te gaan in het werk en een nieuwe uitdagingen aan te gaan. Maar het is ook belangrijk om te vertellen dat je in staat bent om in teams te werken, zodat je kunt laten zien dat je geen problemen hebt om met je nieuwe collega’s aan de slag te gaan. 

Lees ook: Zo dien je op een positieve manier je ontslag in

3. Ik kan voorzichtig zijn met het nemen van risico’s


Sommige bedrijfstakken hechten meer waarde aan risico’s nemen dan andere, maar vaak is voorzichtigheid een ‘zwakte’ die je in je voordeel kunt gebruiken. Voorzichtig zijn met het nemen van risico’s geeft je de kans om te laten zien dat je bereid bent om anderen te raadplegen voordat je een beslissing neemt, ook al duurt dit iets langer dan het maken van een snel oordeel.

4. Ik word zenuwachtig als ik voor grote groepen spreek

Spreken voor een publiek wordt algemeen beschouwd als een zenuwslopende ervaring. Maar zorg er wel voor dat je voorbeelden geeft van tijden dat je de zwakte hebt overwonnen en wees duidelijk dat je bereid bent om dat opnieuw te doen. 

5. Ik word vaak te ongeduldig als iets langzaam gaat

Wees voorzichtig met deze. Als je antwoord dat je soms ongeduldig wordt door een gebrek aan vooruitgang, kan dat betekenen dat je je verveelt als het werk ’traag’ is. Maar het is een uitstekende gelegenheid om aan te tonen dat je een efficiënte werker bent. Zorg er dus wel voor dat je deze zwakke eigenschap goed formuleert. 

Bron: Cosmopolitan US | Beeld: Suits

Laatste nieuws

Zie ook