10 Momenten die je alleen herkent als je een nachtdienst hebt

Zzz..

Als je regelmatig nachtdiensten hebt ontstaan er problemen in je leven waar veel andere mensen nooit last van zullen hebben. Deze vervelende momenten zijn erg herkenbaar als je vaak in de nacht werkt. 

10 momenten 

1. Het is bijna onmogelijk om overdag te slapen
Zelfs als je je telefoon uit staat, is het uitschakelen van het geluid van grasmaaiers, bladblazers en spelende kinderen niet zo eenvoudig.

2. Je mist veel ‘normale’ dingen, tenzij je nog meer slaap wilt opofferen
Het kan lastig zijn om je verbonden te voelen met de rest van de wereld als je ’s nachts werkt. Je hebt waarschijnlijk vaak leuke dingen moeten afzeggen omdat je je ‘dag’rust niet kan missen.

Lees ook: Met deze vier taken zou je iedere werkdag moeten beginnen

3. Het onderhouden van relaties vergt veel moeite
Omdat je zulke verschillende uren werkt, is het niet echt mogelijk om elkaar te ontmoeten voor een etentje of een drankje om bij te praten. 

4. Wakker blijven tijdens werk is een strijd
Je hersenen sturen signalen naar je lichaam dat je ’s nachts moet slapen en overdag wakker moet zijn. Daardoor kan het voelen alsof je op elk moment in slaap kunt vallen. 

5. Als je op je vrije dagen iets anders wil doen dan in bed blijven, moet je je slaapschema strategisch plannen
Wil je iets doen en blijf je overdag wakker om ’s nachts te slapen, of houd je je aan je slaapschema en blijf je ’s nachts wakker zonder dat je iets te doen hebt? 

6. De eerste nachtdienst terug na een paar dagen vrij is vreselijk
Je lichaam slaapt graag ’s nachts, dus na een paar nachten ‘normale’ slaap is het nog moeilijker dan normaal om een hele dienst wakker te blijven.

7. Naar huis rijden na een zware dienst kan gevaarlijk zijn
Onderzoek heeft aangetoond dat vermoeid rijden bijna net zo gevaarlijk is als rijden onder invloed van alcohol.

8. Het vinden van de perfecte cafeïne-inname is in principe wetenschap
Als je niet genoeg cafeïne drinkt, zal je je hele dienst sloom en moe zijn. Als je teveel drinkt is er een kans dat als je thuis komt, je niet meer kunt slapen. 

9. Het is mogelijk dat je later gezondheidsproblemen krijgt
Als je probeert wakker te blijven, ga je waarschijnlijk over op energiedrankjes en suikerhoudende snacks of makkelijk verkrijgbaar fastfood. Voeg dat toe bovenop onvoldoende slaap en je ervaart snel vervelende problemen. Volgens de National Sleep Foundation hebben werknemers die vaak nachtdiensten draaien, op lange termijn een verhoogd risico op bepaalde ziekets zoals stofwisselingsproblemen, hart- en vaatziekten, maag- en darmproblemen of obesitas.

10. Mensen begrijpen gewoon niet hoe moeilijk het echt is
Er zijn mensen die één keer de hele nacht wakker zijn gebleven en denken dat ze weten hoe het is om een nachtdienst te draaien. Jezelf verdedigen is een verloren strijd, dus je geeft ze vaak maar gewoon gelijk. 

Bron: Cosmopolitan UK | Beeld: Grey’s Anatomy

Laatste nieuws