Dit effect heeft het koude weer op je hersenen

Brrr.

Dit effect heeft het koude weer op je hersenen

Wanneer de winter aanbreekt en de temperaturen drastisch dalen, kun je het gevoel hebben dat je langzamer en slechter functioneert. Dit is het effect dat het koude weer op je hersenen heeft. 

Temperatuur

Je hersenen zijn zeer goed beschermd tegen de buitenwereld, zelfs bij extreem koude temperaturen. In tegenstelling tot je lichaam, registreren je hersenen zelf de temperatuursverandering niet op een fysieke manier. Je hersenen zitten opgesloten in een geïsoleerde kluis met een eigen verwarmingssysteem. Naast de isolatie van je schedel zijn er ook andere stoffen die de hersenen warm houden. De hersenen worden zo goed beschermd om de perfecte temperatuur te behouden.

Lees ook: Dit gebeurt er met je lichaam als je een kater hebt

Hersenen

Hoewel je hersenen niet fysiek te maken krijgen met de kou, is er onenigheid over de vraag of koude temperaturen de activiteit en prestaties ervan kunnen beïnvloeden. Een onderzoek ontdekte dat vrouwen beter presteerden bij hogere temperaturen, terwijl mannen het beter deden bij lagere temperaturen. De studie werd een rel tegen de ijskoude airconditioning in kantoren. Het is mogelijk dat comfort een grote rol kan spelen in je productiviteit. Als we ons in een omgeving bevinden waar we ons prettig in voelen, kunnen we productiever zijn. Terwijl ongemak, van welke aard dan ook, onze prestaties juist verzwakken. Het onderzoek kon alleen niet aantonen of seizoensgebonden veranderingen je hersenactiviteit écht beïnvloedt. 

Stemming

Dat koud weer je stemming kan veranderen, wist je waarschijnlijk al. Maar bij sommige mensen kan dit leiden tot een seizoensgebonden affectieve stoornis. Bijna een vierde van de bevolking heeft te maken met een toename van depressie tijdens de koude en donkerdere maanden. De stoornis staat in verband met een verminderde blootstelling aan natuurlijk licht, een verstoring van het slaapritme en een lagere niveau van vitamine D. Enne, dit komt doordat de dagen in de winter 'korter' zijn. Mocht je tegen een winterdip aanhikken, zorg er dan voor dat je vaker naar buiten gaat als het nog licht is. 

Lifestyle
  • Bustle US
  • The Holiday