DO: je kennis boosten tijdens een lunch
Carla Clarissa van Stralen, executive coach voor vrouwelijke leiders en auteur van Born to change the game: "Een slimme zet in grote ondernemingen: organiseer minimaal één keer per week een leerlunch. Dit is niet alleen een geweldige manier om meer te leren over het bedrijf en je collega’s, maar ook om je netwerk uit te breiden en jezelf te profileren. Iedereen vindt het leuk om over hun werk te praten, dus waarom zou je niet eens vragen: ‘Ik ben benieuwd naar jouw werk, lijkt het je leuk om een keer samen te lunchen?’ Tijdens zo’n leerlunch hoef je maar drie vragen te stellen om ongelooflijk veel te leren. Vraag bijvoorbeeld naar de grootste uitdagingen in hun werk, de projecten waar ze het trotst op zijn en hoe hun rol zich verhoudt tot de bedrijfsdoelen. Dit informele maar informatieve gesprek geeft je inzichten die je anders misschien nooit zou krijgen. Plus, het versterkt de band met je collega’s en maakt je zichtbaar binnen het bedrijf."
DO: je contracturen in tact houden bij zwangerschap
Carla Clarissa van Stralen: "Het is voor mij een mysterie waarom vrouwen hun contracturen massaal aanpassen nog vóór de kinderen er zijn. Het lijkt misschien logisch om alvast minder uren te gaan werken, maar dat kan later onnodige druk opleveren. Want wat gebeurt er vaak? Op die vrije woensdagmiddag wordt toch de telefoon opgenomen, en ’s avonds na kinderbedtijd gaat de laptop weer open om het werk af te maken. Het aanpassen van je contracturen moet je pas doen als het echt nodig is. Werkgevers hebben hier ook een verantwoordelijkheid in: zij moeten begrijpen dat jouw rol en bijdrage niet plotseling minder waardevol worden omdat je zwanger bent. Bewaak je grenzen en pas je werkuren pas aan als het echt noodzakelijk is, niet uit voorzorg. Zo behoud je de balans tussen werk en privé zonder jezelf onnodig tekort te doen."
DON’T: nee is geen nee in onderhandelingen met een man
Diversiteit- en inclusie-expert Wendy Broersen van de Superpeople Company: "Vrouwen geven hun onderhandelingspartners vaak langer de tijd om hun punt te maken, nemen vervolgens een besluit en dan is het klaar. Mannen geven je korter de tijd, maar daarmee is het nog niet afgelopen. Hun nee betekent niet dat het hele voorstel van tafel wordt geveegd; het betekent alleen dat het huidige voorstel niet juist is. Als je iets toevoegt of de nadruk op een ander aspect legt, kun je na de eerste nee gerust nog twee keer iets aanbieden of voorstellen. Stuur gerust op korte termijn een mailtje of bel en zeg: ‘Ik heb goed naar je geluisterd en ik denk dat ik nu een passend voorstel kan doen, wat denk je van dit idee?’ Ontelbare keren heb ik in tweede, derde of zelfs vierde instantie alsnog een deal gesloten, na keiharde onderhandelingen. Hier moet je echt aan wennen, want vrouwen willen vaak graag aardig gevonden worden. Maar het is belangrijk om terug te gaan naar de onderhandeling en een afwijzing niet persoonlijk op te vatten."
Benieuwd naar meer do's en don'ts op de werkvloer? Je leest 't in de nieuwste Marie Claire, die nu in de winkel ligt!
- Tekst: Mariska Vermeulen
- Adobe Stock