Dit is wat je niet meer aan je ouders moet overlaten

Volwassenheid, here we come!

Volwassen, wanneer ben je het nou echt? Dacht je vroeger nog dat als je de twintig had aangetikt, je alles zou weten, voel je je soms op je dertigste nog steeds een tiener. Enne, als het op je ouders aankomt, vraag je ze nog vaak om advies. Uiteraard niets mis mee, maar er zijn bepaalde dingen waar je zelf de verantwoordelijkheid voor kunt nemen. 

1. Weet waar je voor betaalt

Volwassen zijn, betekent ook dat je uiteindelijk financieel onafhankelijk wordt. Als je klaar bent om zelf financiële keuzes te maken, kom er dan eerst achter waar je allemaal voor betaald en hoeveel je ervoor betaalt. Maak een balans van al je uitgaven en zorg ervoor dat elk abonnement het geld waard is. 

Lees ook: Waar je je nooit schuldig over moet voelen na een break-up

2. Bijhouden van je uitgaven

Of je nou alles zelf betaald of nog steeds hulp krijgt van je familie, het is slim om een budget te creëren. Dit geeft je de kans om te sparen en een beter inzicht te krijgen op je geld. Als je nu de verantwoordelijkheid neemt over je financiën, zal het je in de toekomst alleen maar makkelijker afgaan. 

3. Eigen afspraken maken

Van de kapper tot de tandarts, ons leven draait om het maken van afspraken. Toen we opgroeiden, vertrouwden we vaak op onze ouders om deze afspraken voor ons te regelen. Maar je voelt je meer in controle over je leven als je zelf een afspraak maakt. Als je nog steeds ingeschreven staat bij je oude tandarts, die dus in een andere stad woont, schrijf je uit en zoek een nieuwe in de stad waar je nu woont. Op deze manier is het makkelijker om je agenda bij te houden en eventueel dingen ervoor af te zeggen. 

4. Sparen voor grote aankopen

Sparen voor een grote aankoop zal je helpen om je geld te beheren en verstandige keuzes te maken. Hier zijn enkele tips om het spaarproces makkelijker te maken. 

  1. Maak een aparte spaarrekening aan voor je grote aankoop.
  2. Stel automatische overschrijvingen naar je spaarrekening in van af elke loonstrook
  3. Koop iets dat je je realistisch gezien kunt veroorloven, en wanneer je je aankoop gaat doen, houd je dan aan je budget

5. Verzekering

Verzekeringen zijn er voor van alles en nog wat. En er is een grote kans dat je bij veel van deze verzekeringen veel meer betaald dan dat eigenlijk nodig is. Plan een dag in om al je verzekeringen na te gaan en kijk waar je zou kunnen besparen, en wat nou eigenlijk het best bij jouw behoeften past. 

6. Plan je toekomst

Als je ouders of grootouders een spaarrekening voor je hebben opgezet, heb je misschien al een goede start gemaakt met de financiering van je toekomst. Maar het kan zeker geen kwaad om zelf een spaarrekening te beginnen voor onverwachte uitgaven. Zo ben je niet altijd genoodzaakt om aan te kloppen bij je ouders als er iets kapot gaat in huis.

Bron: PopSugar UK | Beeld: A Bad Mom Christmas

Laatste nieuws