Zo zorg je ervoor dat je trui niet gaat pillen en pluizen

Handig.

Lees ook

Tijdens de koude wintermaanden zijn truien een onmisbaar onderdeel van onze kledingkast. We doen dan ook flink ons best om ze zo zacht en mooi mogelijk te houden. Dit is hoe je voorkomt dat je favo trui gaat pluizen of pillen.

Tips

1. Wasmachine
Voor kleding waarvan je vermoedt dat ze gaan pillen, is het handig om zorgvuldig het progamma van je wasmachine te kiezen. Hoe langzamer de bewegingen en hoe korter de wascyclus, hoe minder je trui wordt beschadigd. Voor optimale bescherming is een handwas de beste optie.

Lees ook: Deze kerstoutfits zijn perfect voor elke gelegenheid


2. Omdraaien 
Draai voor het wassen het kledingstuk binnenstebuiten. Dit voorkomt overmatige slijtage van de stof door andere kleding, ritsen en knopen.

3. Sorteren
Sorteer kleding goed voor het wassen. Het wassen van kwetsbare items in dezelfde lading als jeans zal meer slijtage en schade aan de stof veroorzaken. 

4. Volle machine
Zorg ervoor dat de wasmachine niet te vol zit. Door teveel erin te proppen, blijft er geen ruimte over voor kleding om makkelijk te bewegen. Door de kleine hoeveelheid ruimte schuren de stoffen tegen elkaar aan wat kan leiden tot pillen. 

5. Wasmiddel
Gebruik geen reinigingsmiddelen en schadelijke bleekmiddelen die de vezels kunnen verzwakken. Kies voor een wasmiddel en wasverzachter die de stof zo min mogelijk aantasten.

6. Droger
Vermijd de wasdroger. Door de wrijving met andere stoffen worden de vezels beschadigd. Hang je truien aan de waslijn. Het wordt misschien niet zo zacht als in de droger, maar je houdt je trui wel veel langer mooi.

Verwijderen

Een van de meest effectieve manieren om het pillen te verwijderen is het gebruik van een wolkam of een op batterijen werkende fuzz remover die voorzichtig het oppervlak van de stof scheert. Dit kan ook met de hand gedaan worden doormiddel van een scheermesje. 

Bron: Who What Wear | Beeld: BSR

Laatste nieuws

Zie ook