Kerstontbijt? Met deze plantaardige recepten pak je uit

Last minute inspiratie.

Kerstontbijt? Met deze plantaardige recepten pak je uit

Heb jij de taak gekregen om voor het kerstontbijt te zorgen? Met deze recepten pak je het net iets anders aan dan normaal. Enne, ook handig voor als je nog niks bedacht hebt.

Kerstkrans van kerstbrood en walnotenspijs

Een kerstkrans kan natuurlijk niet ontbreken tijdens het kersontbijt.

Ingrediënten
Voor 6-8 personen
Voor het brood

  • 60 gram Becel biologisch
  • 250 ml ongezoete sojamelk
  • 1 eetlepel kristalsuiker
  • rasp van 2 sinaanappel 
  • sap van 1/2 sinaasappel
  • 1 eetlepel gist 
  • 370 gram bloem
  • 1 theelepel zout
  • 2 theelepels kaneel

Voor de vulling

  • 150 gram walnoten
  • 150 gram basterdsuiker
  • 1 eetlepel sinaasappelsap
  • snufje zout

En verder

  • extra handje walnoten
  • sojamelk
  • kaneelsuiker

Om te serveren

  • 100 gram poedersuiker
  • 1 eetlepel sinaasappelsap
  • frambozen

Bereidingswijze

  1. melt de boter in een pannetje. Voeg de sojamelk en suiker toe. Verwarm nog een paar seconden en voeg dan de rasp en sap van de sinaasappel toe.
  2. Laat het mengsel afkoelen tot 38-40 ˚C. Roer de gist erdoorheen en zet het mengsel 15 minuten apart tot er een schuimlaag is ontstaan.
  3. Meng de bloem met de kaneel en het zout. Schep de droge ingrediënten in vier delen door de natte ingrediënten tot er een plakkerige bal ontstaat. Kneed 10 minuten tot het een elastische, zachte deegbal geworden is. Als het nog wat plakkerig is, kun je extra bloem toevoegen.
  4. Smeer een schone mengkom in met wat olie. Leg het deeg hierin en dek de kom af met een schone en vochtige theedoek. Laat het deeg een half uur rusten of tot het verdubbeld is in volume.
  5. Maal de walnoten voor de vulling tot gruis in een keukenmachine. Voeg het zout, de suiker en het sinaasappelsap toe en maal tot het een plakkerige, gladde substantie heeft. Hak een extra handje walnoten fijn.
  6. Strooi wat bloem over het aanrecht. Rol het gerezen deeg hierop uit tot een rechthoek van ongeveer 1 centimeter dik. Verdeel de walnotenspijs over het deeg en strooi de gehakte walnoten eroverheen. Rol het deeg in de lengte tot een grote rol.
  7. Snijd de rol in de lengte doormidden. Leg de halve rollen over elkaar heen en maak een vlecht. Verbind de uiteindes zodat er een krans ontstaat.
  8. Leg de krans op een met bakpapier beklede bakplaat en dek deze af met een vochtige theedoek. Laat de krans nog een half uur rijzen.
  9. Verwarm ondertussen de oven voor op 175 ˚C. Smeer de kerstkrans in met wat sojamelk en strooi er kaneelsuiker overheen. Bak de krans 25-30 minuten.
  10. Serveer de kerstkrans met een glazuur gemaakt van de poedersuiker en sinaasappelsap en wat verse frambozen.

Kerstige wentelteefjes met Eggnog 

Wentelteefjes: de ideale manier om je oude brood niet weg te hoeven doen. Deze variant is in een plantaardig jasje gestoken, je gebruikt namelijk geen eieren. Waar dompel je ze dan in onder? In Eggnog! Dit drankje ken je misschien wel uit Amerikaanse kerstfilms, waar ze met de familie aan de homemade Eggnog zitten. Nu kun je het ook zelf maken!

Ingrediënten
Voor 4-6 personen

  • 12 sneetjes oud brood
  • 1 flinke eetlepel bloem
  • Blue Band Iedere Dag vloeibaar om in te bakken
  • Voor de Eggnog 
  • 1 blikje kokosmelk à 400 ml
  • 50 gram cashewnoten
  • 3 eetlepels agavesiroop
  • 1/2 theelepel vanille
  • 1/4 theelepel kaneel
  • 1/4 theelepel nootmuskaat
  • 1/4 theelepel kruidnagelpoeder (optioneel)

Om te serveren

  • geroosterde pecannoten
  • kaneel
  • Blue Band Goede Start! om te smeren

Bereidingswijze

  1. Week de cashewnoten ’s nachts in koud water of kook ze 15 minuten. Giet af en voeg ze met de rest van de ingrediënten voor de Eggnog toe aan een blender. Blend tot een glad mengsel. 
  2. Je kunt de Eggnog nogmaals opwarmen en als warme drank serveren, maar voor de wentelteefjes roer je er een flinke lepel bloem door. 
  3. Verhit wat vloeibare boter in een pan.
  4. Wentel de sneetjes brood een voor een door het beslag. Laat goed uitlekken en bak ze voor 2-3 minuten per kant tot ze goudbruin kleuren.
  5. Serveer warm met boter, geroosterde pecannoten en een snufje kaneel. 
Lifestyle
  • Blue Band, Becel, Green Food Lab
  • Blue Band, Becel