5x Gezond comfort food

Yummie!

Soms hebt je gewoon behoefte aan pizza, pasta of ander hartverwarmend voedsel. Zeker als het buiten koud en donker is. Met deze vijf tips zorg je voor comfort food waar niet alleen je smaakpapillen, maar ook de rest van je lichaam blij van wordt:

1. De smaak van appeltaart

Niets lekkerder dan met een groot stuk appeltaart en een kop thee op de bank te kruipen. Word jij blij van appeltaart, maar wil je je lichaam niet belasten met snelle koolhydraten? Vul dan eens een kommetje met appelstukjes, kaneel, rozijnen, citroensap en walnoten. Net zo lekker als appeltaart, maar dan zonder ongezonde suikers.

Lees ook: 10 Dingen waar je op moet letten als je voedingssupplementen koopt

2. Guilt free ijs

Kun jij ook zo genieten van ijs? Verwen jezelf dan komende feestdagen met ijs van bevroren banaan. Je maakt het door een bevroren banaan een kwartier voor gebruik uit de vriezer te halen en te pureren met een staafmixer of blender. Dit échte bananenijs smaakt niet alleen heerlijk, maar bevat alleen maar gezonde ingrediënten die je lichaam voeden en verzadigen. Je kunt het nóg lekkerder en gezonder maken door een bevroren bosbessen of cacao aan toe te voegen. Dat wordt smullen!

3. Gezonde pasta

Als je zin hebt in pasta, maak deze dan van courgette of spaghettipompoen. Dan vermijd je de snelle koolhydraten in gewone pasta, die je suikerspiegel laten schommelen en zorgen voor vetopslag.

Met een spiraalsnijder tover je een courgette in een handomdraai om tot courgetti. Een spaghettipompoen hoeft alleen maar een half uurtje in de oven en dan kun je er met een vork lange slierten ‘spaghetti’ uit halen. Met een rijkgevulde groentesaus of een romige pastasaus maak je er echt comfort food van.

Courgette en pompoen lenen zich trouwens ook goed voor lasagne. Door deze groenten in lange, dunne plakken te snijden, kunnen ze dienst doen als gezonde lasagnebladen. Zo krijg jij met dit heerlijke comfort food wél de vezels en andere gezonde voedingsstoffen binnen, maar niet de snelle koolhydraten.

4. Healthy pizza

Is pizza jouw favoriete comfort food, maak de bodem dan van bloemkool, boekweit of havermout. Net als bij gezonde pasta krijg je dan alleen maar gezonde koolhydraten binnen.

Ga je voor gemak? Maak dan een pizzabodem van havermout of boekweitmeel. Van boekweitmeel maak je met water en gist een soepel deeg. De bodem rijst misschien wat minder dan een pizzabodem van tarwemeel, maar is daardoor niet minder lekker.

Havermoutpizza maak je door havermout, water en een snufje zout in de blender te doen totdat er een dik, glad beslag ontstaat. Dit giet je in een koekenpan en laat je in ongeveer 5 minuten gaar worden. Dan kun je de bodem gaan beleggen met allerlei lekkers.

Als je je pizza helemáál gezond wil maken, kies je voor veel groenten en laat je tonijn en bewerkte vleeswaren weg. Deze bevatten namelijk minder gezonde stoffen. Ansjovis is daarentegen heel gezond, dus beleg je pizza rijkelijk met deze lekkere vis.

5. Burgers en patat 

Als je zin hebt in een vette hap, kun je van zoete aardappels en knolselderij maken die geen invloed hebben op je suikerspiegel. Dat komt door de vele vezels in deze groenten, die ervoor zorgen dat de koolhydraten in deze groente slechts langzaam door je lichaam worden opgenomen. Zo heb jij geen last van een suikerpiek terwijl je heerlijk geniet van je favoriete comfort food.

Wil je er een burger bij? Maak dan zelf een hamburger van vers gehakt, eigeel, zeezout en zwarte peper. Dan krijg je alleen gezonde stoffen binnen en vermijd je ongezonde toevoegingen, zoals suiker. Probeer het eens!

Wat voor gezond comfort food ga jij maken?

Bron: Annemiek | Puur Figuur | Beeld: iStock

Laatste nieuws