Op de foto: de 23-jarige Angella uit Kampala (Oeganda) riep tijdens de Orange the World- campagne in 2023 via de media op tot veiligere steden voor meisjes en jonge vrouwen.
Orange The World
Via de jaarlijkse campagne Orange The World wil Plan International benadrukken dat geweld tegen meisjes en vrouwen wereldwijd een groot probleem is. Deze campagne loopt vanaf 25 november (de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen) tot 10 december (de Internationale Dag van de Mensenrechten). In tientallen landen roept Plan International samen met organisator UN Women regeringsleiders, media, maatschappelijke organisaties, scholen en bedrijven op tot actie om geweld tegen vrouwen en meisjes te bestrijden.
Schrikbarend
Geweld tegen vrouwen en meisjes wordt ook wel gendergerelateerd geweld of gender-based violence genoemd. Dat geweld tegen vrouwen en meisjes vele vormen kent en wereldwijd een groot probleem is, blijkt wel uit de volgende schrikbarende cijfers:
- Bijna 1 op de 3 vrouwen wereldwijd wordt tijdens haar leven slachtoffer van fysiek of seksueel geweld.
- In 2022 werden wereldwijd 48.800 vrouwen en meisjes vermoord door hun partner of een familielid. In Nederland wordt er iedere acht dagen een vrouw vermoord, vaak door haar (ex-)partner.
- Iedere dag worden er 33.000 meisjes als kind uitgehuwelijkt.
- Seksueel geweld tegen vrouwen in conflictgebieden is in 2023 met 50 procent toegenomen ten opzichte van 2022.
- Meer dan 230 miljoen vrouwen en meisjes zijn slachtoffer van vrouwelijke genitale verminking (FGM).
- Een kwart van de vrouwenrechtenactivisten zegt doodsbedreigingen te hebben ontvangen vanwege hun werk.
- 58% van de meisjes wereldwijd is slachtoffer van online intimidatie.
- Wereldwijd denkt 40 procent van de jonge vrouwen dat vrouwelijke politici slachtoffer worden van misbruik en intimidatie. Nog eens 42 procent is van mening dat vrouwelijk leiders worden beoordeeld op hun uiterlijk of kleding.
- Een kwart van alle vrouwen wereldwijd kan seks met haar partner niet weigeren.
Wereldwijd campagne voeren
Samen met jongerengroepen en maatschappelijke organisaties maken Plan International en UN Women wereldwijd een vuist tegen gendergerelateerd geweld. Tijdens onder meer protestmarsen, conferenties, schoolcampagnes, radishows en petities roept Plan International op tot betere wetgeving tegen geweld tegen meisjes en vrouwen en tot bescherming en steun voor slachtoffers van gendergerelateerd geweld. Ook pleit de organisatie voor het bevorderen van gendergelijkheid op alle niveaus van de samenleving, van onderwijs en het bedrijfsleven tot aan de politiek.
Protesten
Tijdens de Orange The World-campagne dragen campagnevoerders wereldwijd kleding en attributen die oranje zijn. Deze kleur symboliseert een wereld zonder gendergerelateerd geweld. In Nederland zullen prominente gebouwen in steden en dorpen oranje worden uitgelicht. Ook zijn er in het hele land exposities, evenementen en lezingen om aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen en meisjes. Op deze kaart kun je zien welke exposities, evenementen of lezingen er bij jou in de buurt zijn.
Plan International is als partner van Orange The World aanwezig op de officiële aftrap in Alkmaar en vraagt via sociale media urgentie voor geweld tegen vrouwen en meisjes. Ook roept de organisatie op tot deelname aan de derde editie van de Nacht tegen Seksueel Geweld die komend voorjaar plaatsvindt in Rotterdam. Deze editie vindt in de nacht van 17 op 18 mei 2025 plaats. Tijdens deze nacht lopen actievoerder twintig kilometer door nachtelijk Rotterdam. De boodschap: iedereen moet zich altijd en overal veilig kunnen voelen, ook als het donker is.
- Gertrude Pikeri