Het is de laatste jaren ongelooflijk hip om na het bacchanaal van de feestdagen over te gaan op een Dry January, oftewel een alcoholvrije maand. Om even je lever een time-out te geven. Maar wat is het effect van zo’n detoxmaand?
Vrijbrief
“Dat het populair is wil niet zeggen dat het effect heeft”, zegt Ian Hamilton, hoogleraar Gezondheids- wetenschappen aan de York University. Een dergelijke alles-of-nietsmethode zou volgens hem later bingedrinken in de hand kunnen werken. “Of mensen zien het als een vrijbrief om de rest van het jaar ongeremd te tanken. Bovendien is het voor echte alcoholisten zelfs gevaarlijk als zij abrupt met alcohol stoppen. Al met al zou dry January ongewild meer kwaad dan goed kunnen doen”, aldus Hamilton.
Lees ook: 7 Snelle manieren om je lichaam te detoxen
Detox
Daar is mr dr. Rob Bovens, lector verslavingspreventie aan de Hogeschool Windesheim in Zwolle, het echter helemaal niet mee eens. Hij onderzocht het effect van een alcoholvrije maand onder deelnemers van IkPas, de Nederlandse variant van dry January, die jaarlijks in maart plaatsvindt. Op ikpas.nl kun je je opgeven om elk jaar in maart dertig of veertig dagen niet te drinken. “In de praktijk komt dat gevreesde compenseren met alcohol nauwelijks voor. Wij zien juist hele positieve effecten. Na zes weken hebben we metingen gedaan en zagen we dat het gemiddelde alcoholgebruik onder de deelnemers gigantisch was gedaald. Iemand die vóór de detox gemiddeld zestien glazen per week dronk, zat daarna op negen glazen per week. Na zes maanden deden we die meting opnieuw en stonden die resultaten nog overeind.”
Doel
“Als je puur naar het lichaam kijkt, is het effect van een alcoholvrije maand niet zo groot”, zegt Floor van Bakkum, woordvoerder van de Jellinek kliniek in Amsterdam. “Maar het is altijd goed om het lichaam even rust te geven. Op korte termijn ervaar je al de voordelen: een betere nachtrust, gewichtsverlies en een betere huid. Maar als het drinken na die maand weer wordt opgepakt, zal het tijdelijk stoppen met alcohol op lange termijn weinig effect hebben natuurlijk. Het belangrijkste doel van een onthoudingsmaand is dan ook eigenlijk dat het op de langere termijn je relatie met alcohol beïnvloedt. Tijdens die maand realiseer je je hoe vaak je eigenlijk drinkt. Onze samenleving drijft op alcohol. Het is heel normaal geworden om bij iedere feestelijke gelegenheid, van babyshower tot kantooruitje, te drinken. Er is weinig mis met af en toe een glas, maar voor velen is het een gewoonte geworden en het gaat erom die gewoonte te doorbreken en ‘nee’ te leren zeggen.”
- Grazia
- Sex and the City