'Wij vrouwen leggen elkaar behoorlijk wat feminisme-eisen op'

Lisa Loeb (35) is presentator, schrijver en cabaretier. In Marie Claire schrijft ze over wat haar raakt en niet meer loslaat.

Lisa Loeb voornemens

‘Je kunt geen feminist zijn als je botox gebruikt.’ Deze uitspraak hoorde ik laatst van een vrouwelijke cabaretier op tv. Ik voelde mijn wenkbrauwen omhooggaan. Niet door botox, maar van verbazing. Sinds wanneer bepaalt wat ik met mijn eigen gezicht doe of ik wel of geen feminist ben?

Feminisme-eisen

Wij vrouwen leggen elkaar behoorlijk wat feminisme-eisen op. Je bent geen échte feminist als je je oksels scheert. Of als je make-up draagt. Of als je geen borstvoeding geeft. Of als je wél borstvoeding geeft, want dan hou je het patriarchaat in stand. Je bent geen feminist als je huisvrouw wilt zijn, maar ook niet als je fulltime carrière maakt, want dan doe je gewoon mee aan een door mannen bedacht systeem.

Het lijkt wel een bizarre auditie voor Holland’s Next Top Feminist. Een jury die je feministische potentie beoordeelt, een publiek dat stemt of je ‘feminist genoeg’ bent om door te mogen naar de volgende ronde. ‘Helaas, je draagt een beha en je laat je wenkbrauwen epileren, je ligt eruit!’

We zijn zó druk bezig met elkaar beoordelen, dat we de echte strijd uit het oog verliezen. Want wat hebben we aan onderlinge verdeeldheid als vrouwen nog steeds structureel minder verdienen voor hetzelfde werk? Als 43% van de zwangere vrouwen te maken krijgt met zwangerschapsdiscriminatie? Als slachtoffers van seksueel geweld vaak niet serieus genomen worden? Als er nog steeds geen gratis kinderopvang is waardoor vooral vrouwen hun carrière op een lager pitje zetten, terwijl het vaderschap nog altijd als een soort bijbaan wordt gezien?

Keuzevrijheid

Feminisme gaat niet om wat je wel of niet met je uiterlijk doet. Het gaat om keuzevrijheid. Of je nou met of zonder cosmetische ingrepen door het leven wil, carrière wilt maken of juist fulltime moeder wil zijn: feminisme is vechten voor het recht om zélf te kiezen. Voor eerlijk loon, veiligheid en gelijke kansen op de werkvloer. Voor dezelfde rechten en kansen als mannen.

Weet je wat zo ironisch is? Als Dick Schoof morgen met een strakgetrokken voorhoofd in Den Haag zou verschijnen, vraagt niemand: ‘Ben jij nog wel een échte leider?’ Als een mannelijke CEO botox laat spuiten, twijfelt niemand aan zijn geschiktheid om een bedrijf te leiden. Maar zodra een vrouw iets aan haar uiterlijk doet, wordt ze gedegradeerd tot oppervlakkig wezen dat het feminisme verraadt.

En terwijl wij discussiëren over wie zich wel of geen feminist mag noemen, lachen echte vrouwenhaters in hun vuistje. Die hebben liever dat we elkaar beconcurreren dan dat we ons verenigen tegen de echte vijand: een systeem dat nog steeds niet is ingericht op werkelijke gelijkheid. Laten we stoppen met het keuren van elkaars feminist-zijn, en beginnen met het aanpakken van structurele ongelijkheid. In plaats van elkaar te boycotten om botox, moet we samen de barricades op.