Alles wat je moet weten over modestad Berlijn 

Londen, Milaan en Parijs domineren al decennia de Europese mode, maar sinds een tijdje klinkt er een fris geluid van de catwalks in Berlijn, Kopenhagen en Oslo. Wat is het, behalve de fantastische fashion, dat die nieuwe modesteden zo cool maakt? We nemen het unieke Berlijn onder de loep. 

Berlijn

‘Pretentieus’ noemden journalisten het eerste catwalkseizoen van de Duitse modeweek in 2007, met veel Heidi Klum-achtige modellen en voorzichtige mantelpakjes. Maar het duurde gelukkig niet lang voordat de stad – toen al een mekka voor cool kids en creatieve geesten– zijn ware aard liet zien.

De fashionweek van 2009 trok internationale gasten, zoals Sex and the City-ster Kim Cattrall en punkstijlicoon Vivienne Westwood. Op de catwalk waren de klassiekers te zien van merken als Lala Berlin, Marc Cain en Peek & Cloppenburg – waaraan Duitsland zijn positie als topmarkt te danken heeft – gecombineerd met vooruitstrevend ontwerptalent. Denk aan Patrick Mohr, die zijn modellen voor de show voorzag van extra gezichtsbeharing (2010) en zich afkeerde van alle stereotype genderregels. Of de draagbare kunst van Marina Hoermanseder, met
modellen als glanzend rood hart of in een outfit gemaakt van pluchen Troetelbeertjes.

Van statische catwalkhallen verhuisden de shows al gauw naar ruige en bombastische locaties: de ondergrondse U5-lijn, de voormalige technoclub E-Werk of voor de iconische Brandenburger Tor. Op de legendarische Style-Nites beklommen niet alleen modellen maar ook muzikanten (Lady Gaga, Icona Pop) het podium voor een onconventionele mode-act – de ene keer met doodshoofdbloemstukken, de andere keer gebodypaint.

Open voor experimenten

Die sensatie uit de vroege jaren van de Berlijn Fashion Week is langzaam getransformeerd tot een professionele organisatie. Het grote keerpunt, vertelt Scott Lipinski, CEO van Fashion Council Germany, kwam na het vertrek van de belangrijkste sponsor Mercedes-Benz tot 2022. "Als hoofdcoördinator moesten we, met de steun van de overheid, het hele concept herzien. Nieuwe initiatieven, zoals de Berlin Contemporary-wedstrijd voor innovatief en creatief design, weerspiegelen de honger van de stad naar gewaagde ideeën. Daarvoor komen internationale journalisten en inkopers ook naar Berlijn."

Maar wie zich blindstaart op de modeweek, gaat voorbij aan de ziel van de Berlijnse stijl. Volgens Lipinski vind je die namelijk vooral terug in het alledaagse. "Berlijn ademt de geest van vrijheid, openheid en diversiteit. Het beeld van de val van de muur is een krachtig symbool van dat gevoel. En ook de punk-, goth-, techno- en queercultuur hebben onuitwisbare sporen nagelaten."

In hippe, multiculturele wijken zoals Kreuzberg en Neukölln zie je die diversiteit terug in een constante stroom van mooie boetieks, van vertrouwde luxe shops als KaDeWe en Andreas Murkudis tot experimentele concepten als Voo Store en de designer vintagewinkel Wsiura van Dawid Mizera. De uitgesproken, vaak oudere stukken in zijn winkel nemen je mee langs Europa's belangrijkste modemomenten. En lokale stijliconen – wie houdt Mizera graag geheim – willen er goed voor betalen. "De Berlijnse modescene wordt gevormd door de bloeiende kunstgemeenschap en clubcultuur van de stad", zegt Mizera. "De energie van die twee smelten samen tot een unieke stijl waar modemensen uit traditionele hoofdsteden zich graag door laten inspireren. Stijlconcepten die in Berlijn zijn ontstaan. maken zo een blijvende impact op de mode-industrie."

Fashion
  • Stefan Knauer, Adobe Stock