Ook nerveus om voor een grote groep te spreken? Volg dan deze drie stappen

Het advies 'rustig blijven' helpt niet.

Ook nerveus om voor een grote groep te spreken? Volg dan deze drie stappen

Het spreken voor een grote groep mensen, is voor de een een eitje terwijl het voor de ander de grootste nachtmerrie kan zijn. Maar het geven van een presentatie kan wél je kans zijn om je stem te laten horen. Daarom drie tips voor de nerveuze sprekers. 

Onderzoek 

Uit een onderzoek van Chapman University blijkt dat 1 op de 4 Amerikanen vreest voor het geven van een presentatie op werk. Ze zijn hier dus banger voor dan bijvoorbeeld insecten, muizen, slangen of het lopen in het donker. Gelukkig toont het onderzoek ook aan dat je deze angst onder controle kunt houden, zodat je niet al té nerveus wordt. 

Lees ook: 7 Werkgewoontes die je leven een stukje makkelijker maken

Drie tips

1. Probeer je zenuwen om te schakelen in enthousiasme 
"Blijf kalm en ga door" is een advies waar je niets mee kunt als je bang bent. Probeer in plaats daarvan je klamme handjes en je verhoogde hartslag te omarmen en zie het als een teken van opwinding. Uit een studie van Harvard Business School blijkt dat waardering en acceptatie van je angst helpt om je zenuwen onder controle te houden. 

2. Deel de ideeën die je voor ogen hebt en laat het niet om jou draaien
Het kan een eer zijn om in het bijzijn van je collega's te mogen spreken, maar maak het niet groter dan dat het is. Maak je dus geen zorgen over de goedkeuring van je baas of wat het publiek van je presentatie zal vinden. Presenteer waar jij voor staat. 

3. Pin je niet aan elk woord vast
Als je de noodzakelijke voorbereiding hebt gedaan, dan weet je wat je wil vertellen. Houd je dus niet letterlijk aan elke woord vast. Vertel de belangrijke dingen en maak er een lopende presentatie van. Je collega's weten echt niet hoe je de zin eigenlijk had geformuleerd. 

Carriere
  • Huffpost
  • Legally Blonde