De carrièrelessen van Meryll Rogge: 'Weet waarvoor je door weer en wind gaat'

Modeontwerpster Meryll Rogge (40) begon haar carrière bij Marc Jacobs in New York. Daarna volgden enkele jaren bij Dries Van Noten in Antwerpen, en sinds 2020 heeft de Belgische designer haar eigen veelgeprezen fashionlabel.

Meryll Rogge

Weet waarvoor je door weer en wind gaat

"Werk begint voor mij bij de basis: wat wil je met je tijd doen? Waarvoor ga je door weer en wind, en waarop blijf je zelfs in moeilijke periodes focussen? Met die passie begint alles. Dat hoeft geen hobby of iets creatiefs te zijn, je hoeft alleen maar naar jezelf te luisteren. Stel jezelf de vraag wat je als kind graag deed, want veel mensen weten op jonge leeftijd al wat ze leuk vinden en waar ze van nature aanleg voor hebben. Vaak wordt dat enigszins onderdrukt onder invloed van familie of de maatschappij. Het kan zeker met drukke levens lastig zijn om je passie terug te vinden, dus neem daar bewust de tijd en ruimte voor. Ik heb altijd geweten dat ik modeontwerper wilde worden, dus voor mij was het heel gemakkelijk. Maar daarvoor moest ik wel heel bewust luisteren naar dat stemmetje in mij, en dat is niet zonder slag of stoot gegaan. Mijn familie zag bijvoorbeeld een heel ander carrièrepad voor mij voor zich."

Toon discipline

"Voor een succesvolle carrière heb je discipline nodig. Dat is een kwestie van elke dag weer aan de slag gaan. Goed of slecht weer, vervelende of leuke omstandigheden: you have to show up. Robert Greene analyseerde in zijn boek Mastery hoe succesvolle mensen meester zijn geworden in hun vak of discipline. De bottomline: je moet jarenlang elke dag hard werken voordat je op dat hoge niveau komt."

Start je carrière bij mensen die je iets bijbrengen

Zeker aan het begin van je carrière zou ik proberen bij de besten in het vak terecht te komen, zodat je een evolutie kunt doormaken. Mijn eerste baan was bij Marc Jacobs in New York, waar ik zeven jaar gebleven ben. Ik heb zoveel geleerd van al die getalenteerde en gedisciplineerde mensen. Het team was heel klein waardoor ik echt alles heb kunnen leren: van hoe stoffen vallen tot hoe je een collectie maakt. Ik ben daar binnengekomen door gewoon via e-mail te solliciteren op een stageplek. Het jaar daarvoor hoorde ik niks terug op mijn sollicitaties – waarschijnlijk het universum dat vond dat ik er nog niet helemaal klaar voor was – maar uiteindelijk was het raak. Na vier weken stage boden ze me een baan aan als assistent designer. Een andere les is dus: blijven proberen tot het raak is! Stel jezelf wel tussendoor de vraag of je cv of sollicitatiebrief misschien moet worden verbeterd."

Houd het hoofd koel

"Als ondernemer ben ik overal eindverantwoordelijk voor: de ontwerpen, het maken van de kleding, de financiën, de productie. Ik moet zorgen dat alles ongeacht de omstandigheden blijft draaien. Problemen zullen er altijd zijn, dus het is belangrijk om op dat soort momenten het hoofd koel te houden. Dramatiseer problemen dus niet, maar ga gewoon kalm door. Is een bepaalde stof niet beschikbaar? Zoek dan een andere! Ondernemen is geen sprint, maar een marathon; het doel is dat je het lang uithoudt."

Leer je werk los te laten

"Als de werkdag erop zit, laat werk dan ook echt los. Ik ben daar met de jaren beter in geworden, maar soms lig ik toch nog de hele nacht wakker van werk. Zeker als ondernemer ben je regelmatig een opeenstapeling van problemen aan het oplossen en moet je dus echt momenten creëren waarop je even niet met werk bezig bent. Vroeger deed ik dat vooral door met vrienden af te spreken, maar met twee kleine kinderen ligt de focus wat meer op het gezin."

Blijf in beweging

"Ga op pad om dingen te zien. Het is heel belangrijk dat je, vooral als creatieveling, niet tussen vier muren opgesloten blijft zitten. Ik reis graag, bezoek culturele dingen, ga graag naar een galerievernissage. De afgelopen jaren heb ik daar vanwege drukte zelf minder tijd voor gehad en ik heb het echt gemist. Gelukkig kun je ook gewoon vlak bij huis een museum bezoeken, een interessante film bekijken of naar een goed concert gaan. Als je cultuur maar dichtbij je houdt, want creativiteit komt niet voort uit research maar uit wat je consumeert. Net als de uit- drukking ‘you are what you eat’ geloof ik in ‘you create what you consume’. Als je nooit iets interessants of inspirerends tot je neemt, dan gaat er ook niets uitkomen. Al die dingen die je hebt gezien, komen op een onverwacht moment uit je onbewuste naar boven. Vaak doen we juist inspiratie op wanneer we denken niet met werk bezig te zijn."

Internationaal zakendoen is geweldig

"Ik werk samen met mensen van over de hele wereld: Japanners, Amerikanen, Spanjaarden... Toen ik in Antwerpen op de Royal Academy of Fine Arts zat – met maar drie andere Belgen in de klas – voelde ik me al enorm op mijn plek tussen al die internationale studiegenoten. Het is zo fijn dat de modewereld op een internationaal niveau opereert, waardoor ik met mensen uit verschillende culturen kan samenwerken. Als je respectvol met elkaar omgaat, dan kom je er wel uit met eventuele cultuurverschillen. Maar die vallen me eigenlijk niet eens meer op omdat ik het zo gewend ben. Zo weet ik dat sommige clichés ook waar zijn. Zo is onze Italiaanse fabrikant heel emotioneel en gepassioneerd en hij communiceert soms met een beetje lawaai. Maar ik weet dat hij uiteindelijk gewoon doet wat er van hem verwacht wordt."

Fashion
  • Jorre Janssens