/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F03%2F6hX4E24rz2mCfK1741182382.jpg)
De kracht van Kopenhagen
Waarom is de modeweek van de brave Denen zo cool? Menig modejournalist heeft zich al over deze vraag gebogen. Wat we nu kennen als een van de drukstbezochte modeweken in Europa, daar is decennia lang aan gewerkt. De organisatie van de populaire Deense fashionweek begon als een samensmelting van verschillende modebeurzen. Vanaf 2006 noemden de Denen het beestje bij de naam: Copenhagen Fashion Week, met het beeldschone model Helena Christensen als host.
Qua stel werd de toon gezet door luxemerken Bruuns Bazaar, Munthe Plus Simonsen en Malene Birger. En avant-gardisten zoals Henrik Vibskov en Anne Sofie Madsen schopten daar respectvol tegenaan. Met de lancering van het eerste duurzaamheidsplan voor fashionweeks in 2020 werd de Deense modeweek nog interessanter. Merken die niet aan de regels voldoen, zijn sindsdien niet langer welkom op het evenement. En het groene gedachtegoed erachter leeft voort op straat. Veel Denen dragen vintage en ‘bewuste boetieks’ zie je er overal.

Bescheiden en toegankelijk
Volgens Sidsel Marie Bøg, die als visagist veel gevraagd wordt voor shows, is Kopenhagen een modehub dankzij de sterke Deense designcultuur en de geweldige architectonische locaties in de stad. "Er waren deze zomer shows bij het koninklijk paleis, met z’n prachtige tuinen, maar ook bij het moderne Royal Danish Playhouse aan het water. Omdat Kopenhagen een oude stad is, krijg je dat bijzondere contrast tussen historische, koninklijke plekken en strakke, moderne gebouwen. Dat zie je ook terug in uiteenlopende modestijlen."
Laura Tønder (@couturekulten), stijlicoon en designer van het duurzame label Kettel Atelier, is het met haar eens. "Mijn stadje heeft zich ontwikkeld tot een unieke modehoofdstad. Denemarken is al eeuwenlang de thuisbasis van geweldige architecten en meubelontwerpers en dat erfgoed heeft invloed op de Deense merken van vandaag. De rijke historie van minimalisme en baanbrekend design is een logische bron van inspiratie."

De bescheiden en toegankelijke Deense mentaliteit doet de modewereld goed, vindt Tønder. Ze noemt een aantal favoriete shows van het laatste seizoen, zoals Stine Goya, die plaatsvond in haar eigen straat met de buren op de eerste rij, en Opérasport met het Operahuis als decor – "heel majestueus, maar het park was gewoon open voor het publiek."
Volgens Tønder is dat waardoor de modeweek de hele stad in beweging brengt. "Niets wordt achter gesloten deuren verborgen gehouden. "Ook Deense mode is bedoeld om mooi te zijn, maar je moet je kunnen voorstellen dat vrouwen uit Kopenhagen deze kleding dragen in hun dagelijks leven, in hun natuurlijke habitat." Ze noemt Fashion Week een festival toegankelijk voor alle bewonder. "In de wereld waarin we nu leven is nederigheid, niet exclusiviteit, elegant."
- Unsplash (Ava Coploff)