Alles wat je moet weten over modestad Oslo

Londen, Milaan en Parijs domineren al decennia de Europese mode, maar sinds een tijdje klinkt er een fris geluid van de catwalks in Berlijn, Kopenhagen en Oslo. Wat is het, behalve de fantastische fashion, dat die nieuwe modesteden zo cool maakt? We nemen het culturele Oslo onder de loep.   

Oslo

Noorse modescene hield zich lang stil

Vergeleken met andere Scandinavische landen heeft de Noorse modescene zich lang stilgehouden. De eerste poging tot Oslo Fashion Week vanaf 2004 hield het net geen tien jaar vol. Saai waren de shows niet – met de adbakbustier van Fam Irvoll (2010) en diverse pogingen om de traditionele bunad trendy te maken. Maar er ontbrak een duidelijke designidentiteit zoals bij de Denen. In 2015 besloten de Noren daar iets aan te doen.

PR-experts zetten Oslo Runway op en toen prestigieuze organisaties zoals The International Library of Fashion Research, Innovation Norway, Norwegian Fashion Hub en het Munch Museum zich met de fashionweeks gingen bemoeien, kreeg het plan vleugels.

In 2024 stonden vijftig serieuze merken op het schema waaronder Envelope1976, van stijlicoon Celine Aagaard, en het classy knitwearmerk Devold. Bij die laatste kregen de gasten chique gedroogde vissnacks te proeven tijdens de show, terwijl bij sieradenlabel Pearl Octopussy (bekend om haar glinsterende broches) op de catwalk zwarte risotto werd geserveerd. De culturele cokctail die Oslo typeert, is zichtbaar in uiteenlopende stijlen. Van de dromerige bloemenjurken van ByTiMo (geliefd van Europa tot de VS) tot de duistere mannenshow van 1313 SELAH deze zomer – een rauwe boodschap over mentale gezondheid.

Vintage is normaal geworden

Head of Fashion van Oslo Runway Sunniva Hartgen vertelt trots over de diversiteit in Noorse modemerken: "De culturele scene in Oslo is gegroeid op een heel toffe manier en er zijn subculturen voor iedereen." (Milieubewuste cycling fans, natuur- en techno-liefhebbers, de chique designscene, de queer community, red.) Samenwerkingen tussen verschillende creatieve disciplines worden steeds populairder en dat artistieke imago zie je ook terug in de mode.

Ze noemt de invloed van hippe winkels als Dapper, F5, Ensemble, Vincci en Moniker, die met hun unieke vibe bijdragen aan het karakter van de stad. De wijk Grünerløkka zit helemaal in de lift met al z’n conceptstores, koffietentjes, wijnbars en opvallend veel duurzame winkels. Vintage is normaal geworden, zegt Siri Norén, eigenaar van de oudste boetiek Ma Vintage, en dit past bij de mentaliteit van de Noren. En de duurzaamheidsregels uit Kopenhagen zijn inmiddels ook bij de Noren gelanceerd.

Oslo heeft een meer praktische mindset dan Kopenhagen, wat je ook ziet in de mode. Anastasia Boutsifakou van het jonge merk The Curated: "Het is heel gebruikelijk dat twintigers nog met hun moeder winkelen en luisteren naar haar advies. Dat is typisch Scandinavisch. Mensen experimenteren minder en kopen van jongs af aan meer dure, kwalitatieve kleding, omdat ze opgroeien met een andere benadering: dat het beter is om iets eenvoudigs te kopen dat een leven lang meegaat. In Oslo doen we niet aan streetstyle, hier regeert de stille luxe.

Nieuwe tijden, nieuwe taal

Over de positie van de traditionele glamoursteden zegt Mandie Bienek namens Fashion Council Germany: "Bij de modeweken in Londen, Parijs en Milaan draait het om luxe collecties en indrukwekkende shows. Dat hoort bij de Europese mode, maar deze tijd vraagt ook om een nieuwe taal: eentje die draait om inclusie, diversiteit en duurzaamheid. Jonge modebewuste mensen willen mee kunnen doen en ze verlangen steeds meer naar een unieke, persoonlijke stijl. Parijs, Milaan en Londen blijven waanzinnig, maar de fashionwereld is in transitie en de modesteden moeten daarin mee.

Fashion
  • Adobe Stock