Zo kun je in kleine, eenvoudige stappen aan je mentale gezondheid werken

In een wereld waar we vaak veel aandacht besteden aan onze fysieke gezondheid, wordt het trainen van de geest nog wel eens vergeten. Je bent wellicht druk met sporten, gezond eten en je conditie verbeteren, maar vergeet niet dat mentale kracht net zo belangrijk is. Onderzoek toont steeds vaker aan dat een gezond lichaam en een gezonde geest onlosmakelijk verbonden zijn. 

mentale gezondheid

Toch is het in de praktijk niet altijd eenvoudig om aan je mentale gezondheid te werken. Je hebt het druk en er komt veel op je af. Vaak staan andere zaken hoger op je prioriteitenlijst. 

Begin met dankbaarheid   

Dankbaarheid is een krachtige manier om stil te staan bij de positieve kanten van je leven. Vaak ben je geneigd om vooral te kijken naar wat er ontbreekt of wat er niet goed gaat. Door je aandacht juist te richten op wat je wél hebt, geef je jezelf meer ruimte voor tevredenheid. Schrijf bijvoorbeeld elke avond drie dingen op waar je die dag dankbaar voor bent geweest. Dat kan van alles zijn: een fijne wandeling, een goed gesprek, lekker eten of het afmaken van een moeilijke taak. 

Het opschrijven van deze punten leidt tot een verschuiving in je manier van denken. Je traint je brein als het ware om vanzelf meer aandacht te hebben voor de kleine geluksmomenten. Dat kan leiden tot een betere nachtrust, een hogere tevredenheid en een positieve kijk op jezelf en de wereld om je heen. Hoewel dit in het begin misschien wat onwennig is, merk je na verloop van tijd dat het een prettige gewoonte wordt. Je begint zelfs gedurende de dag te letten op mogelijke dankbaarheid momenten. 

De magie van dankbaarheid zit in de eenvoud. Je hoeft niet te wachten tot je een geweldige promotie krijgt of iets heel spectaculairs meemaakt. Juist de alledaagse dingen zijn het waard om even bij stil te staan, omdat ze een constante bron van vreugde kunnen zijn. Probeer het dus eens uit. Je zult merken dat je hierdoor niet alleen meer oog krijgt voor wat goed gaat, maar ook voor je eigen veerkracht en vermogen om het leven van de zonnige kant te bekijken. 

Oefen mindfulness in korte momenten   

Mindfulness betekent simpelweg met je aandacht in het hier en nu zijn, zonder te oordelen. Dit klinkt eenvoudiger dan het is, want je gedachten dwalen vaak af naar wat er gisteren of morgen nog moet gebeuren. Toch is het juist voor je geest enorm verfrissend om af en toe even niets anders te doen dan het moment ervaren. Als je begint, is zelfs drie minuten mindfulness al voldoende. Ga bijvoorbeeld rustig zitten, adem een paar keer diep in en uit en focus je op wat je op dat moment voelt.  

Er zijn talloze oefeningen beschikbaar die je hierbij kunnen ondersteunen. Je kunt bijvoorbeeld een korte bodyscan doen door je aandacht stap voor stap langs elk deel van je lichaam te laten gaan. Of je kunt kiezen voor een ademhalingsoefening waarbij je telt hoe lang je in- en uitademt. Mocht je behoefte hebben aan begeleiding, dan helpen apps of online video’s je om nog wat gerichter met mindfulness aan de slag te gaan. Alles draait om het creëren van een rustig moment in een vaak drukke dag.  

Het bijzondere aan mindfulness is dat het je helpt om afstand te nemen van al die gedachten die de hele dag door je hoofd razen. In plaats van steeds te ‘springen’ tussen wat is geweest en wat nog moet komen, leer je bewuster te voelen hoe het nu gaat. Na afloop voel je je vaak wat helderder en kalmer, waardoor je meer ruimte hebt om dingen te relativeren. Ook kan het helpen tegen stress en piekeren. De kunst is om het regelmatig te doen, zodat je echt kunt profiteren van de voordelen. 

Zoek de natuur op   

Wanneer je je gestrest voelt of merkt dat je hoofd overloopt, kan een bezoekje aan de natuur wonderen doen. Of je nu een flinke wandeling maakt of gewoon even rustig op een bankje in het park gaat zitten: de natuur helpt je om te ontspannen. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat buiten zijn een positief effect heeft op je stemming, bloeddruk en energieniveau. 

De frisse lucht en het groen om je heen zorgen ervoor dat je zintuigen geprikkeld worden op een heel andere manier dan in een stedelijke omgeving. Geluiden van vogels, kabbelend water of de wind in de bomen kunnen je helpen om tot rust te komen. Heb je niet veel tijd, maar wel een lunchpauze? Maak dan een korte wandeling en laat je telefoon eens in je tas zitten. Je zult merken dat zelfs twintig minuten in de buitenlucht al verschil kan maken. 

 Probeer er een gewoonte van te maken om minimaal één keer in de week de natuur in te gaan. Je hoeft echt geen urenlange tochten te maken als dat niet bij je past. Het belangrijkste is dat je even een moment van rust creëert, weg van alle prikkels. Heb je een drukke agenda? Dan kun je ook gewoon de dichtstbijzijnde groenstrook of park opzoeken. Zolang je er bewust voor kiest om even offline en in het hier en nu te zijn, ondersteun je daarmee je mentale veerkracht. 

 

Lifestyle
  • Openup.com