/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F04%2FgSNvGt1VkbZox91743673271.jpg)
Ook de financiën vormen een belangrijk aandachtspunt. Om die reden is partneralimentatie dan ook in het leven geroepen. Je hebt ongetwijfeld van de term gehoord, maar de kans is groot dat je nog niet precies weet wat het inhoudt en hoe het met de wetgeving zit. In dit artikel geven we je alvast even wat basisinformatie, zodat je enigszins weet hoe de vork in de steel zit.

Wat is het precies?
Wanneer je bent getrouwd, of een geregistreerd partnerschap hebt, dan blijf je in Nederland na de scheiding toch nog aan elkaar verbonden. Wanneer een van de partners te weinig inkomen heeft, dan is de andere partner vaak verplicht om alimentatie te betalen. De partneralimentatie wordt doorgaans op twee manieren vastgesteld. De ‘gemakkelijkste’ weg is om samen met de ex-partner afspraken te maken over de hoogte van de alimentatie. Wanneer je na de scheiding nog op goede voet met elkaar staat, wordt er vaak voor deze optie gekozen. Goed om te beseffen is dat alles wel officieel moet worden gemaakt. Meestal kan dit via een notaris of advocaat. Als je extra hulp nodig hebt, kun je overigens ook experts omtrent partneralimentatie inschakelen. Lees hier alles over de partneralimentatie.
Wanneer je er samen met je partner niet uitkomt, dan wordt het doorgaans iets ingewikkelder. Meestal gaat de rechter zich er dan mee bemoeien. Die stelt op basis van belangrijke gegevens vast wat de hoogte en duur van de alimentatie zal zijn. Denk qua gegevens aan de behoeften van de ex-partner die alimentatie wil ontvangen, de financiële draagkracht van degene die het geeft en ga zo maar voort.
Hoe zit het met de wetgeving?
Welnu, er is natuurlijk ook algemene wetgeving omtrent partneralimentatie. Sinds 1 januari zijn er nieuwe regels gekomen en die gelden nu nog steeds. Daarin staat dat de duur van de partneralimentatie maximaal vijf jaar mag zijn. Maar soms korter wanneer een huwelijk of geregistreerd partnerschap minder dan tien jaar heeft standgehouden. Dan is de maximale duur de helft van het totale aantal jaren. Dus bij een huwelijk van twee jaar, kan de ontvanger slechts een jaar alimentatie krijgen. Echter, zoals bij vrijwel elke wet, zijn er natuurlijk uitzonderingen op de regel.
Heb je samen met je ex-partner kinderen? Dan stopt de partneralimentatie pas wanneer de jongste twaalf jaar is geworden. Dus stel: je gaat uit elkaar wanneer het jongste kind drie is. Dan is de duur geen vijf jaar, maar negen jaar. Daarnaast zijn er ook uitzonderingen omtrent AOW. Voor meer informatie hierover doe je er goed aan om deze website eens te bekijken. Daar staat alles duidelijk uitgelegd.
Wanneer geen recht op partneralimentatie?
In de voorgaande alinea’s hebben we besproken wanneer er sprake is van partneralimentatie. Maar lang niet in alle gevallen hoef je dit te betalen of kun je dit ontvangen. Je hebt bijvoorbeeld geen recht op partneralimentatie wanneer de behoefte aan financiële ondersteuning er niet is. Wanneer jij en je partner bijvoorbeeld allebei een bovenmodaal inkomen hebben. Een andere reden heeft te maken met de financiële draagkracht. Wanneer er simpelweg te weinig geld is, kan er ook geen alimentatie betaald worden.
Daarbij wordt niet alleen gekeken naar het inkomen, maar ook naar de vaste lasten en andere zaken. En wat ook wel interessant is om te weten: als de ontvangende persoon opnieuw gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap krijgt, dan vervalt de verplichting tot alimentatie ook. En als laatste zijn er dan nog de zogenaamde onvoorziene omstandigheden. Iets wat best vaak voorkomt. Wanneer er bijvoorbeeld afspraken worden gemaakt voor enkele jaren, dan kan er altijd iets veranderen in het leven. Misschien wordt iemand ziek, verliest-ie zijn werk of worden de inkomsten aanzienlijk lager. In dergelijke situaties dient er doorgaans een nieuwe beoordeling plaats te vinden.
Enkele aandachtspunten
In de voorgaande alinea’s hebben we je voorzien van algemene informatie omtrent partneralimentatie. Het is echter handig om te weten dat elke situatie weer anders is. Daarom doe je er goed aan om altijd professioneel advies voor je persoonlijke situatie te schakelen. Niet alleen als eventuele ontvanger, maar ook wanneer je verplicht bent om te betalen volgens de wet. Het gaat immers om grote bedragen die effect hebben op het dagelijkse bestaan van beide partijen!
- Pexels (cottonbro studio)